7.11.2006

Küresel Isınma Böcekleri Çoğaltacak

Bilim insanlarına göre, küresel sıcaklıkların artması böcek popülasyonunun artmasına yol açabilir. Bu sürecin insanların yaşamını tehdit edeceği öngörülüyor.

Yeni bir araştırmaya göre, küresel ısınmayla artan sıcaklıklar özellikle tropik bölgelerdeki böceklerin metabolizmasını hızlandıracak ve çiftleşme oranlarını yükseltecek. Bu durumda böcek türlerinde hızlı bir nüfus artışı yaşanacak. Bilim insanları böcek popülasyonundaki ani artışın besin zincirini ve diğer canlıları olumsuz etkileyeceğini vurguluyor.

Seattle’da bulunan University of Washington uzmanı Melanie Frazier, böcek popülasyonunun artmasının tarım ürünlerine büyük zarar getireceğini, böceklerin önlemek için kullanılacak ilaçların da insan sağlığını tehdit edeceğini vurguluyor. Ancak, tek sorun bu değil. Böceklerden insanlara bulaşan sıtma, Lyme hastalığı gibi hastalıklar küresel çapta sağlık sorunları yaratacak.

The American Naturalist dergisinde yayımlanan makaleye göre, örneğin sineklerin yayılma alanları da genişliyor. Sineklerin yayılma alanlarının genişlemesi, sıtmanın daha çok insanı tehdit edeceği anlamına geliyor.

Frazier, sinek türleri arasında hangilerinin çoğalıp hangilerininse olumsuz etkileneceğini öngörmek için henüz erken olduğunu vurguluyor, ancak birçoğunun yayılma alanını genişleteceğine kesin gözüyle bakılıyor. Frazier’a göre, bu sorunun yanıtını almak için çok beklemeye gerek yok
Ntvmsnbc

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...