23.11.2006

Felaket Erken Geldi


Araştırmacılar, küresel ısınmanın olumsuz etkilerini öngörülenden çok daha çabuk göstermeye başladığını vurguluyor. Yüzyıl sonra yok olacak denen birçok canlının soyu şimdiden tükenmeye başladı.

University of Texas biyoloğu Camille Parmesan, son aylarda yayımlanan 866 adet bilimsel araştırmayı saygın Annual Review of Ecology, Evolution and Systematics dergisi için özetledi. Parmesan’ın çizdiği tabloya göre küresel ısınmanın şimdiye dek görünen maliyeti Dünya’nın başına gelmiş en büyük felaketin habercisi.

Araştırmalar, yüzlerce hayvan ve bitki türünün şimdiden yok olmaya başladığını gösteriyor. Bunların başında kurbağalar geliyor. Yeryüzünün yüksek kesimlerinde yaşayan ve alternatif habitatlara göç edemeyen 70 kurbağa türünün soyu tükenmek üzere. Soğuk iklimlerde yaşayan penguen ve kutup ayıları gibi yaklaşık 200 hayvan türü de yüzyıl sonuna dek yok olacak.

KÜRESEL ISINMADAN KAÇIŞ MÜMKÜN DEĞİL
Hayatta kalmak için bazı bitki ve hayvan türleriyse, doğal davranış değişikliklerini değiştiriyor. Bazı tropik hayvan türleri ılıman bölgelerde yaşamak için daha kuzeye göç ederken, kiraz ağaçları ve üzüm bağları daha erken çiçek açıyor. Kuşlar ise, 35 yıl öncesine kıyasla, 9 gün daha erken yumurtlamaya başladı. Hayvanlar hareketli oldukları için habitat değiştirebiliyor, ancak bitkiler sabit oldukları için küresel ısınmadan kesinlikle kaçamıyor.

Dünyanın en önemli evrim biyologlarından State University of New York-Stony Brook profesörü Douglas Futuyma, küresel ısınmanın canlıları üzerindeki etkilerini şöyle özetliyor; “Ciddi bir krizle yüz yüzeyiz, ancak bu kriz uzak gelecekte gerçekleşecek diye sanırken, 50 yıl içinde bizim hayatımıza girecek.”
Global Warming Increases Species Extinctions Worldwide

Global warming has already caused extinctions in the most sensitive habitats and will continue to cause more species to go extinct over the next 50 to 100 years, confirms the most comprehensive study since 2003 on the effects of climate change on wild species worldwide by a University of Texas at Austin biologist.

Dr. Camille Parmesan’s synthesis also shows that species are not evolving fast enough to prevent extinction.

“This is absolutely the most comprehensive synthesis of the impact of climate change on species to date,” said Parmesan, associate professor of integrative biology. “Earlier synthesis were hampered from drawing broad conclusions by the relative lack of studies. Because there are now so many papers on this subject, we can start pulling together some patterns that we weren’t able to before.”

Parmesan reviewed over 800 scientific studies on the effects of human-induced climate change on thousands of species.

“We are seeing stronger responses in species in areas with very cold-adapted species that have had strong warming trends, like Antarctica and the Artic,” said Parmesan. “That’s something we expected a few years ago but didn’t quite have the data to compare regions.”

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...