21.11.2006

Afrika'da Seller Can Alıyor


Afrika'nın doğusunda birkaç ülkeyi birden etkileyen sel felaketi, binlerce kişiye ölüm ve sefalet getiriyor. Bölgede birkaç haftadır süren tufansı yağışlar sonucu nehirler taştı, en az 80 kişi öldü, köyler ve onbinlerce hektar tarım alanı sular altında kaldı.

BM, bunun bölgede son 50 yılın en büyük sel felaketi olabileceğini söylüyor.

BBC Doğu Afrika muhabiri Adam Mynott, en zor durumdaki ülkenin Somali olduğunu söylüyor:

Somali'de rakip milis gruplar arasındaki çatışmalar ve altyapı yetersizliği yüzünden, durum vahim. Haftalardır neredeyse aralıksız süren yoğun yağışlar onlarca kişinin ölümüne, binlercesinin de evlerini terk etmesine yol açtı.

Bunlar arasında dokuz kişinin, sel sularıyla birlikte köylerine gelen timsahlar tarafından yendiği söyleniyor.

Komşu Kenya'da da 25'i aşkın kişi sel sularına kapılarak boğuldu. Garissa kentinin çoğu sular altında; kent sakinlerden bazılarının yükselen sulardan kaçmak için ağaçlara tırmanmak zorunda kaldığı haberleri geliyor. Etiyopya'da da işler kötüye gidiyor.

Birleşmiş Milletler ve diğer yardım kuruluşları, sellerin Afrika'nın kuzeydoğusunda yaşayan 1 milyon 800 bin kişiyi tehdit ettiğini, bu bölgelerin daha birkaç ay önce büyük kuraklık geçirdiğini belirtiyor. Yağmurlar şimdilik devam ediyor - üstelik meteoroloji yetkililerine göre bir ay daha da sürecek.

Bölgede durum kaçınılmaz olarak kötüye gidecek.

Uzmanlar kuraklığın, yağmur suyunun alt tabakalara geçişini zorlaştırmış ve sel felaketinin büyümesine yol açmış olabileceğini kaydediyor.
BBC Turkish
FLOODS IN EAST AFRICA

Kenya gets most of its rainfall in two doses: a long rainy season that runs from March or April through July or August, and a short rainy season that starts in September or October and usually tapers off in December. As if trying to make up for lack of rain during the 2005 short rainy season,which failed entirely, the rainy season that started in October 2006 proved to be unusually heavy. Some locations in Kenya received as much as 200 millimeters more rain than average in October. The heavy rain fell on drought-baked ground, triggering extensive flooding in northern Kenya. The East Africa Standard, a Nairobi newspaper, reported on October 28 that 10 people had died in the flooding and more than 75,000 were made homeless.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...