10.11.2006

İnek yumurtasında insan DNA’sı


İngiltere’nin Newcastle ve King’s College üniversiteleri, insan DNA’sı ve inek yumurtalarını birleştirerek melez embriyon yaratmak için İngiliz hükümetinden izin aldı.

... Ve Bilim Minotauros için düğmeye bastı.. K.M.

İngiltere’de DNA ve genetik çalışmalarında en yüksek otorite olan Human Fertilisation and Embryology Authority, Newcastle ve King’s College üniversitelerine hayvan yumurtalarına insan DNA’sı yerleştirilmesi deneyi için 3 yıllık izin verdi. İnsan ve hayvan melezi olacak embriyonlar, kök hücre çalışmalarında değerlendirilecek. Bu embriyonların fazla gelişmemesi için 1 hafta içinde imha edilecekler. Kök hücreyi elde etmenin tek yolu, anne rahminden ameliyatla alınması. İşte bu nedenle bilim insanları, inek yumurtalarını kök hücre çalışmalarındaki potansiyelini araştırıyor.

Yapılacak deneyde insan DNA’sı inek yumurtalarına enjekte edilecek, bir anlamda insan DNA’sı inek yumurtasında saklanacak. Söz konusu inek yumurtasının genetik materyeli çıkarılarak, ineğin genetik birikiminin insan DNA’sına ‘bulaşması’ engellenecek. Deneyin son aşamasında da, klonlama yapar gibi embriyonlar büyütülecek.

HAYVAN YUMURTALARI ‘TAŞIYICI’ OLACAK
Ortaya çıkacak olan embriyon yüzde 99.9 insan olacak. Bu embriyonun inekten gelen tek bölümü hücre çekirdeğinin dışındaki DNA olacak. Ancak bu embriyon teknik olarak ‘yarı hayvan yarı insan’ olacak. Bilim insanları, daha sonra kök hücreleri, 6 günlük olunca embriyondan çıkaracak, inceleyecek ve sonra da imha edecek. Bilim insanları inek yumurtasına konmalarının kök hücrelerin evriminde ne gibi değişikliklere yol açacağını merak ediyor.

Araştırma ekibi başkanı Lyle Armstrong, nihai amaçlarının “kök hücreleri inek yumurtasında büyütmek derdi” olmadan bir şekilde laboratuvar ortamında yetiştirmek vurguluyor. King’s College London profesörü Stephen Minger, mevcut teknolojilerde tek bir kök hücre dizisi üretmek için anne karnından yüzlerce yumurta çekmek gerektiğini, bunun yerine hayvanların yumurtalarını taşıyıcı olarak kullanmanın yollarını aradıklarını ifade ediyor.

GELECEĞİN TEDAVİ YÖNTEMİ
Vücudun tüm hücreleri, embriyonda bulunan kök hücrelerden türüyor. Embriyonlarda çok sayıda bulunan kök hücreler, insan büyüdükçe bedendeki çok çeşitli hücreleri oluşturuyor. Gelecekte kişide çıkması muhtemel Parkinson, Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinin anahtarı da, bu hücrelerde yatıyor. Kişiler doğduklarında kök hücreler alınarak saklanacak ve yaşlılıkta bir hastalık baş gösterdiğinde kök hücreler hastalıklı hücrelerin yerine konacak.

ETİK TARTIŞMALAR GÖLGESİNDE
Kök hücre çalışmaları, bilim dünyasının en çok yenilik vaad ettiği kadar, bir o kadar da tartışmalı bir alanı. Araştırmaya birçok çevre etik olmadığı gerekçesiyle karşı çıkıyor. Kimilerine göre, hayvan yumurtalarının kullanılması, zorluklar göz önüne alındığında rasyonel bir karar, kimilerine göre ise insanla hayvanın sınırlarını karıştırdığı için kabul edilemez bir fikir.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...