Çölleşme, beraberinde göçü getiriyor. İnsanlar çölleşme yüzünden evlerini, barklarını bırakıyor.
Artık çöl bitkileri yetişiyor. Artık kum fırtınaları birbirini izliyor. Şehirlerarası karayolunu etkileyecek ölçüde kum fırtınaları.
Eskiden bir göl. Gölün kurumasıyla birlikte, tabandaki kumullar yüzeye çıkıyor. Buna yanlış tarım araçlarının kullanımı ekleniyor. Hayvanların yem olarak kullanmadığı bitkilerin, halk tarafından yakacak amacıyla, kökünden sökülmesi ekleniyor. Şiddetli rüzgar eşliğinde, yıllık yağış oranının çok düşük kalması ekleniyor.
Bir zamanlar Konya Ovası. Şimdi huzurunuzda Konya Çölü. Daha ayrıntıda Konya’ya bağlı Karapınar Çölü.
Çok daha önceden, daha dünyadaki iklim değişikliğinin etkileri görülmeden, daha global ısınmadan söz edilmeden, Türkiye hızla çölleşen bir kuşağa giriyor.
Şu anda en göz önünde bulunan Karapınar Çölü. İki ayrı yerde daha, benzer çölleşme hızlanıyor. Iğdır’ın Aralık Çölü, Manisa’nın Taysun Çölü.
ÇÖLLEŞME VE GÖÇ
Türkiye gibi bir iklime sahip bir ülkede, "çöl" lafı etmek ilk anda, insana çok garip geliyor. Sanki Gobi Çölü, Büyük Sahra Çölü der gibi. Ne yazık ki, çöl deyimi, artık elle tutuluyor, gözle görülüyor Türkiye’de.
Üstelik, bu tehdit aniden ortaya çıkmıyor. TEMA yıllardır bu tehlikeye işaret ediyor.
Bu tehlikenin üzerine gitmek amacıyla, Karapınar için bir proje hazırlıyor. Bir Japon şirketinin her yıl dünyaya verdiği çevre fonu var. Bu gibi durumların önlenmesi için.
TEMA, Karapınar’da bir çalışma yapıyor, bir proje üretiyor. Japon firması Mitsui, dünyadan gelen binlerce proje arasından TEMA’nın Karapınar projesini seçiyor. Oradaki çölün yeniden hayat kazanmasına dönük bu projeye destek veriyor. 450 bin dolarlık maddi katkı sağlıyor.
Karapınar 2 bin 675 kilometrekarelik bir ilçe. 42 bin nüfusu var. Çölleşme, beraberinde göçü getiriyor. İnsanlar çölleşme yüzünden evlerini, barklarını bırakıyor.
Geçen şubat ayında, TEMA projesi çerçevesinde, yeni bir çalışma başlıyor. Kuru tarım nasıl yapılır, karşılaşılan bu doğal yıkıma karşı insanlar nasıl mücadele eder, gibi, çok ayrıntıya inen öğretim süreci, aynı proje içinde yürütülüyor.
17 Haziran’da TEMA Karapınar’daki felaketi herkesin beynine iyice çakmak amacıyla, bir gezi düzenliyor: "Konya Karapınar Çölü’ne yolculuk."
Ürkütücü bir başlık. İrkiltici bir yolculuk.
GERÇEK BİR UYARI
Gezi, tam global ısınma ve iklim değişikliğinin alabildiğine tartışıldığı, dünyanın ateşinin yükseldiği bir ortama rastlıyor.
Isı artıyor, denizler yükseliyor, bir yanda kuraklık, öte yanda sel baskınları birbirini izliyor. Denizlerin yükselmesi başta San Francisco, New York, Pekin, Şanghay başta olmak üzere, pek çok kenti batma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.
Tek bir gün geçmiyor ki, dünya basınında global ısınmadan, kuraklıktan ve buna dönük tehlikelerden söz eden yazı çıkmasın. Binlerce yazı, binlerce uyarı.
Karapınar Çölü’ne yolculuk, belki bizim için de artık gerçek bir uyarı olur.
Bir zamanlar Konya Ovası. Şimdi Konya Çölü.
[Hürriyet]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder