25.05.2007

Avrupa'daki memelilerin altıda birinin nesli tükenmek üzere

Dünya Koruma Birliği (IUCN) tarafından yapılan geniş bir araştıırmaya göre,


Buzul tilkisi artık 'kritik bir şekilde tehlike altında'.

Avrupa'daki memeli türlerinin altıda biri nesillerinin tükenmesiyle karşı karşıya. Gidişat tersine çevrilmedikçe, korumacılar Avrupa Birliğinin kendisine yüklediği hedef olan, 2010 yılında biyoçeşitlilik kaybını durdurma hedefine ulaşamayabileceklerinden korkuyor.

IUCN'nin kriterlerine göre, Avrupa ve batı Rusya'da yaşayan yaklaşık 250 memeli türünün %15 kadarının 'savunmasız' veya daha kötü bir durumda. Bu, eğer önlem alınmazsa "yaban hayattaki yaşamlarının yüksek risk altında" olduğu anlamına geliyor.

En kötü şekilde etkilenenler 'kritik bir şekilde tehlike altında' olarak sıınflandırılmış, en ciddi kategorideki Avrupa memelileri. İber vaşağı, örneğin, dünyanın en çok tehlike altındaki büyük kedisi --- yalnızca 150 tane kaldıkları tahmin ediliyor. Buzul tilkisi ve Avrupa vizonu benzer durumla yüzyüzeler.

Değerlendirme, %22'sinin savunmasız veya daha kötü olarak sınıflandırıldığı Avrupa'nın deniz memelileri için durumun çok daha ciddi olduğunu gösteriyor. Durum belki de bundan çok daha kötü olabilir --- Avrupa deniz memeli türlerinin neredeyse yarısının korunma durumlarını belirleyebilecek yeterli verileri yok.

Fakat durum, iç karartıcı olmasına karşın, Avrupa'da diğer başka bölgelerde olduğu kadar kötü değil. IUCN'nin Cambridge'deki Kırmızı Liste Birimi'nin yöneticisi Hilton-Taylor, tropik bölgelerdeki durumun çok daha kötü olduğunu söylüyor. Ortalama olarak çok daha fazla türe sahip tropik bölgelerde, resmi olarak türlerin dörtte biri büyük ölçüde yaygın ormansızlaştırmanın sonucu olarak tehlike altında.

[Kaynak]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...