20.06.2007

Türkiye'nin yüzde 89'u çöl olabilir

AA - KONYA - Erozyon, Türkiye topraklarının yüzde 89'unu çölleştiriyor. National Geographic dergisi ve TEMA Vakfı'nın 'çölleşme haritası'na göre Türkiye topraklarının yüzde 36.84'ü çok şiddetli, yüzde 23.6'sı şiddetli, yüzde 23.19'u orta şiddetli, yüzde 5.48'i hafif şiddetli erozyonla niteliğini yitiriyor.

Erozyon haritasında bir numaralı yer Ankara Nallıhan. Açık hava erozyon müzesi olarak nitelendirilen Nallıhan'ın bazı bölümleri bitki örtüsünden tamamen yoksun.

Burdur'da da tepelik ve dağlık alanları kapsayan kuru ormanlar büyük ölçüde tahrip edilmiş, toprak kaybı yaşanıyor. Burdur'da erozyonun en önemli nedeni sağanaklar.

Konya'nın Karapınar bölgesi, kumul tepelerinin mera olarak kullanılması, toprağı tutan geven, yavşan ve sığırkuyruğu gibi bitkilerin sökülmesi ve saatte 110 kilometreye kadar çıkan rüzgâr nedeniyle çölleşiyor.

Sedir ormanıydı, çöl oldu

Erzincan'ın Esence Dağları'nda kuru ve sıcak iklim etkili. Kahramanmaraş'taki Ahırdağı önceleri sedir ormanıyken, kontrolsüz kesim ve düzensiz otlatma sonucu artık bitki örtüsünden yoksun. Ahırdağı Havzası'ndan gelen selle çöküntü ve tortu, Menzelet Barajı'nın sularıyla Kahramanmaraş Ovası'nın sulanması, içme ve sulama suyunu karşılayan Ayvalı Barajı'nı etkiliyor.

Erzurum'un Oltu bölgesinde, düşük irtifalı sahalarda bitki örtüsü zayıf. Bölgede aşırı otlatma, dağlık coğrafya ve artan eğim erozyonu, oluşan oyuklarsa bölgede heyelan riskini artırıyor. Iğdır, Aras Nehri boyunca yer alan tektonik bir çöküntü. Çevresine göre daha düşük yağış alıyor. Iğdır'ın Aralık ilçesiyse kum fırtınalarının tehdidi altında.

[Radikal]


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...