18.06.2007

Buğday ambarı çölleşiyor, gören yok!


Konya Ovası, Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü'nde, adım adım çölleşiyor: Ürün yok, yakında göç başlar, afet bölgesi ilan edilebilir
"Bir köylünün yanından geliyorum. 150 dekarlık arazinin 50'sinde sulu, 100 dekarında da kıraç tarım yapıyordu. Yağmur yağmadığından bu yıl kıraç tarım yapamadı. Geçen gün dolu düştüğünden 50 dekarlık alanın tümü hasar gördü. Bu köylü şimdi ne yapacak?"
17 Haziran Dünya Çölleşme Günü'nde Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, 'Türkiye'nin buğday ambarı'yken adı artık kuraklıkla anılan Konya Ovası'ndaki kötü gidişatı böyle özetliyor. Tarımda yanlış sulama ve yeraltı sularının bilinçsizce tüketilmesi Konya Ovası'nı yavaş yavaş çölleştiriyor. Verimsizleşen toprak nedeniyle çiftçi zorda. Konya İl Genel Meclisi kuraklık nedeniyle Konya'nın afet bölgesi ilan edilmesi için tavsiye kararı alıp, Başbakanlığa yolladı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Motuk'a göre, rekolte kaybı en iyimser rakamla yüzde 50. Bazı kesimlerde hiç ürün yok:
"Burada durum içler acısı. Kıraç tamamen bitti. Bu yıl yağış yüzde 50 düştü. Konya'nın normalde yıllık rekoltesi 1.8 milyon ton. Tarım il Müdürlüğü hasar tespiti yaptı, üst makamlara bildireceğim ancak seçim arifesinde kimse ilgilenmez. Yakında Konya'dan göç başlar."
28 bin ruhsatsız kuyu
Selçuk Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim görevlisi ve Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Tahir Nalbantçılar, bölgedeki 60 bine yakın su kuyusundan 28 bininin ruhsatsız olduğunu söylerken, yeraltı sularının aşırı tüketildiği görüşünde. Nalbantçılar'a göre uzun vadede çözüm için yeniden planlama gerekiyor ancak hiçbir girişim yok:
"Böyle giderse verimli alan kalmayacak. Sorunun çözülmesi için dengesiz kuyu kullanımının yeniden gözden geçirilmesi, sulama sistemlerinin modernize edilmesi ve bitki deseninin toprak yapısına göre revize edilmesi gerekir."
Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye (WWF-Türkiye) Su Programı Müdürü Buket Bahar Dıvrak, "Havzadaki Hotamış sazlıkları ve Eşme kara sazlıkları kurudu, Ereğli sazlıkları kurumak üzere. Tuzla Gölü de yarı yarıya kuru" diyor.
Türkiye Yeşilleri ise 'Kuraklık Türkiye'yi kavuruyor' başlıklı bildirisinde sorumlu adres olarak 'vahametin farkında olmayan' Tarım Bakanı Mehdi Eker'i gösterirken bir uyarı da TEMA Vakfı yetkilisi Yeşim Beyla'dan: "Konya Havzası'nda alarm zilleri çalıyor. Havza Bakanlar Kurulu'nca bir an önce afet bölgesi ilan edilmeli."
[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...