2.06.2007

Akdeniz çanağı daha kurak olacak

ABD’de yapılan bir araştırmada, küresel ısınmanın beraberinde yoğun yağmur ve kar yağışı getireceği, ancak Akdeniz çanağının bundan nasibini almayacağı belirlendi.

NEW YORK - NASA’nın desteğiyle yapılan ve Science Express internet gazetesinde yayınlanan araştırmaya göre, yerkürenin son 20 yıldır çekilen uydu fotoğraflarını inceleyen bilim adamları, şu anki eğilimin devam etmesi durumunda bu yüzyılın sonunda yağış miktarının 2000 seviyelerinin yüzde 13 üzerine çıkabileceğini tespit ettiler.

Küresel ısınmanın atmosfere normalden çok su buharı salımına neden olmasıyla çok daha fazla yüklü bulutların yoğun yağmur ve kar yağışına yol açabileceğini belirten bilim adamları, atmosfer ısındıkça su tutma kapasitesinin de artacağını, bunun da daha fazla yağışa yol açabileceğini savunuyorlar.

Her 0,38 derecelik ısı artışında, atmosferde dolaşan su miktarının yüzde 4 arttığını tespit eden araştırmacılar, dünyanın her tarafında bu yağış artışının görülmeyeceğini ve yağış miktarının artışının önemli kuraklıkların sonu anlamına gelmeyeceği uyarısında bulundular.

Araştırmacılar, BM’ye bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Kurulu’nun da öngördüğü gibi Akdeniz, Afrika’nın güneyi, Güney Asya ve Amerika’nın güneybatısının da aralarında bulunduğu birçok bölgenin, daha da kurak hale geleceğini belirttiler.

Araştırmadaki iklim modellerine göre, küresel ısınmanın bir sonucu olarak yağış miktarı artsa da dünyanın kurak yerleri daha kurak, yağış alan yerleri de daha yağışlı hale gelecek.

Bilim adamları, küresel ısınmanın sonucu olarak sağanak yağış oranının da artacağını ve önceden tahmininin daha zor hale geleceğini düşünüyorlar.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...