14.06.2007

AB'den ham madde krizi uyarısı

Komisyona göre, Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ekonomilerdeki "benzeri görülmemiş mineral talebi", pek çok AB endüstrisi için oldukça önemli olan bakır, demir cevheri ve çinko gibi ham madde stoklarında artan bir baskı oluşturuyor.

Kıt kaynaklar için artan küresel rekabet ışında, 5 Haziran'da toplanan Komisyon, "AB endüstrisinin mevcut ham madde erişimin durumunu" ortaya koydu. Komisyon'a göre, yapı endüstrisi hariç tutulduğunda, pek çok AB endüstrisi küresel ham madde stoklarındaki düşüşle yüzleşiyor.

Komisyon Üyesi Günter Verheugen şu açıklamada bulundu: "Avrupa endüstrileri, rekabet içersinde yer alabilmeleri için ham madde akışına ve sabit fiyatlara gerek duyuyor. Gerek Avrupa içerisinde olsun gerekse de Avrupa dışına açılarak ham maddeye ulaşım koşullarını arttırma kararı aldık."

Rapora göre, Japonya, ABD, Avrupa ve Çin, dünya cevher pazarında gittikçe daha masraflı olan bir rekabet içerisindeler. Metal madenleri özellikle Avrupa stoklarında oldukça düşük seviyelerde. Aksine, feldspat ve jips gibi, yapı sektöründe kullanılan minerallere bakıldığında Avrupa kendi kendine yetebilecek bir konumda.

Ham maddelere olan erişim Heiligendamm, Almanya'da gerçekleştirilen G8 Zirvesi'nin de gündemindeydi. G8 liderleri "Ham madde sorumluluğu: şeffaflık ve sürdürülebilir büyüme" üzerine bir deklarasyon imzalamayı umuyorlardı.

[EurActiv.com]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...