3.06.2007

Putin: Silahlanma yarışı başlıyor

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin bu hafta yaptıkları füze denemesinin ABD'nin Doğu Avrupa'daki füze kalkanı planlarına yanıt olduğunu söyledi.

Putin yeni bir silahlanma yarışı olduğunu belirttiği bu olayları kendilerinin başlatmadığını belirtti.

Rusya lideri "Amerikalı ortaklarımız Anti-Balistik Füze Anlaşması'ndan çekilince onları hemen uyarmış ve dünyanın stratejik dengesini korumak için adımlar atacağımızı söylemiştik" dedi.

ABD bu anlaşmadan 2002 yılında, kendisine saldırmayı düşünebilecek küçük ülkelere karşı yeni füzeler geliştirmesi gerektiğini söyleyerek ayrılmıştı.

Vladimir Putin'se bugünkü basın toplantısında şöyle dedi: "Ortaklarımız Doğu Avrupa'yı yeni silahlarla dolduruyor.

"Bulgaristan'da yeni bir üs, Romanya'da bir tane daha, Polonya'da bir merkez, Çek Cumhuriyeti'nde radar. Biz ne yapalım? Bütün bunlara seyirci kalamayız."

Emperyalizm çabalarının 'tehlikeli ve sağlıksız olduğu' uyarısında bulunan Putin, Rusya'nın kaynaklarını geliştirmeye devam edeceğini söyledi.

Ancak amaçlarının saldırganlık olmadığını, kimsenin Rusya'dan korkmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Rusya'nın kuzeyinde bu hafta denenen yapılan kıtalar arası balistik füzeye 10 savaş başlığı yerleştirilebiliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerine göre RS-24 adı verilen bu füzeler, füze savunma sistemlerine görünmeden hareket edecek biçimde tasarlandı.

Amerikan hükümeti ise füze kalkanı projesinin Rusya'yı hedef almadığında ısrarlı.

ABD, İran ya da Kuzey Kore gibi ülkelerden gelebilecek füze saldırılarına önlem olarak Çek Cumhuriyeti'ne bir radar üssü ve Polonya'ya da füzelerin yolunu kesen roketlerden yerleştirmek istediğini söylüyor.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...