27.06.2007

Sıcak Hava Yüzünden Tropik Balıklar Akdeniz ve Marmara'da

Son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak hava sıcaklıklarında yaşanan artış nedeniyle 500’e yakın tropikal balık türünün, Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde görülmeye başlandığı bildirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran Cirik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık göçlerinin en büyük nedeninin sıcaklık olduğunu, son yıllardaki iklim değişikliklerine paralel olarak Türkiye denizlerindeki balık çeşitliliğinde artış gözlendiğini söyledi.
Sıcak havanın deniz canlılarının yaşam koşullarını etkilediğini belirten Prof. Dr. Cirik, 1869 yılında Süveyş Kanalı’nın da açılmasıyla iki farklı zoocoğrafik alan olan substropikal Akdeniz ve tropikal Kızıldeniz’in birleştiğini, böylece her iki denizden de çeşitli organizmaların karşılıklı göçlerinin başladığını kaydetti.
Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinin, son 15 yılda yaşanan iklim değişikliğine bağlı ısınma nedeniyle 500’e yakın tropikal balık türünü barındırdığını ifade eden Prof. Dr. Cirik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye’nin Doğu Akdeniz balıkçılığında ekonomik önem taşıyan Akdeniz mezgiti, paşa barbunu, nil barbunu, ıskarmoz, esmer sokar, beyaz sokar balık türleri, iklim sıcaklıklarının yükselmesi nedeniyle ülkemizdeki Kızıldeniz göçmeni balıklar arasına girdi. Bugün, Akdeniz’de yaşayan bir balık türünü göç dolayısıyla Marmara Denizi’nde de görmek mümkün hale geldi."
[Milliyet]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...