27.06.2006

Açlık Çeken Gezegen!

Dünyada 850 milyondan fazla kişi yani her yedi kişiden biri yeterli derecede beslenemiyor.

National Geographic Türkiye- NTV

Konuyla ilgili global disaster yazısı içinTIKLAYIN

İSTANBUL - Günümüzde dünya genelinde yiyecek üretimi herkesi doyurmaya yetecek miktarda olduğu halde vücudun gereksinim duyduğu besini (yetişkinler için günde 2100 kalori) alamayan kişi sayısı özellikle en yoksul ülkelerde yılda on milyondan fazla artış gösteriyor. Bazı ülkeler kıtlığın sınırlarında dolaşıyor.
Doğal afetler ve insanların neden olduğu felaketler de bu ülkeleri sınırın diğer tarafına, kıtlığa doğru itiyor. Dünyadaki yiyecek sıkıntısının yarısından fazlasının nedeni olan kuraklık, geçtiğimiz yıl Haiti, Moğolistan ve Laos’ta ekinlere büyük ölçüde zarar verdi. Çiftçilerin tarladan mülteci kamplarına gönderilmelerine neden olan çatışmalar da sorunun büyümesine yol açıyor. 1992’den beri Afganistan, Irak ve Sudan gibi ülkelerde acil yardım gereksinimi, yaşanan savaş ve kargaşa nedeniyle iki kattan fazla arttı.

Açlığın bir diğer nedeni de başarısız yönetimler. Kuzey Kore’nin 1990’larda yaşadığı sel felaketinin ardından ülke dışından yardım alma konusundaki çekimserliği ülke geneline yayılan bir kıtlığa neden oldu.

BM Dünya Gıda Programı çalışanlarından Jennifer Parmelee, “Her yıl yeni felaketlerle karşılaşıyoruz,” diyor:
“Ve insanlık bunlarla başa çıkmakta zorlanıyor. Uzun vadeli çözümler bulmalıyız.”

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...