11.06.2006

Meteor Crash!!


Norveç’e Hiroshima’ya atılan atom bombasıyla kıyaslanabilir çarpışma yaratan bir meteor düştü, ateş topunun gökyüzünde süzülüşü bir çiftçi tarafından fotoğraflandı.

Çarşamba sabahı saat 02:05’te Norveç Tromsö’de oturanlar bir ateş topunu gökyüzünde saniyelerce süzülüşüne şahit oldu. Birkaç daika sonra bir çarpışma sesi duyuldu. Gökbilimciler ve sismologlar, kuvvetli bir ses ve sismik hareket kayda geçirdi.

Çiftçi Peter Bruvold, tarlasında elindeki fotoğraf makinesiyle kısrağının doğumunu görüntülemek üzere beklerken gökyüzünde bir cisim gördü ve objektifine cisme çevirdi. Bruvold, cismi ve parlak ışık patlamasının ardından oluşan duman izini görüntüledi. Çiftçi, 7 dakika sonra patlama sesini işittiğini söyledi ve sesi 1 kilometre öteden gelen güçlü dinamit patlamasına benzetti.

Astronomlor metoor haberiyle heyecanlandı.

Norveç’in en çok tanınan astronomu Knut Jørgen Røed Ødegaard, meteorun düşmesiyle bir yer sarsıntısı olduğunu, bir evin sallandığını ve perdenin içeri doğru hareket ettiğini söyledi.

Ødegaard, Kuzey Kutbu’na yakın olan ve haziran ayında gecelerin çok kısa sürdüğü Norveçte, ’gece güneşine’ rağmen meteorun yüzlerce kilometre görülebildiğini belirtti.

Ünlü astronom, patlama sonrası oluşan kuvvetin Hiroshima’ya atılan atom bombasıyla kıyaslanabileceği görüşünü savundu.

Ødegaard, şimdiye kadar yeryüzüne çakılan en büyük metoorun 1904’te düşen 90 kiloluk Alta olduğunu hatırlattı ve çarşamba günü tespit edilen meteorun Alta’dan hayli büyük olabileceğini söyledi.
Kaynak : Milliyet Gazetesi

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...