28.06.2006

Şap Hastalığı Tehlikesi,Salgın Büyüyor


11 il de [Erzurum , Burdur, Kütahya, Konya, Denizli, Kars, Ağrı, Eskişehir, Çorum, Uşak, Adana] Hayvan Pazarları 2. bir emre kadar kapatıldı.

Kaynak : İzmir Veteriner Hekimleri Odası
Zaman Gazetesi


Şap Hastalığı ile ilgili bilgi için : Şap Enstitüsü

Isparta'nın komşu illeri Konya, Afyonkarahisar, Denizli ve Burdur'da görülen şap hastalığı nedeniyle Isparta'nın teyakkuzda olduğu belirtildi. Tarım İl Müdürü Mücahit Yeşil, şap hastalığı konusunda Isparta'nın karantina altında olmadığını belirtti.

Komşu iller Afyonkarahisar, Konya, Denizli ve Burdur illerinde şap hastalığının görünmesi nedeniyle bu illerde hayvan hareketlerinin durdurulduğunu kaydeden Tarım İl Müdürü Yeşil, Isparta'da yalnızca teyakkuzda olunduğunu ifade etti. Yeşil, "Haziran başından itibaren komşu illerimizden Afyonkarahisar, Konya, Denizli ve Burdur illerinde şap hastalığı çıkması nedeniyle, bu illerdeki tüm hayvan pazarları kapatılarak, hayvan hareketleri durdurulmuştur . Bu durum, ilimizde aşılamanın tamamlanmış olmasına rağmen genç sığırlar ile ilk defa aşılanan hayvanlarda, geçen zaman içerisinde bağışıklık azalabileceğinden ilimiz için önemli riskler taşımaktadır. Nitekim Isparta ili Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu toplanarak alınması gereken tedbirler görüşülerek ilave tedbirler alınmıştır" diye konuştu.

Tedbirler çerçevesinde hassas bölgelerde ikinci destek aşılamaları başlatıldığını kaydeden Yeşil, hayvan pazarlarının ve hayvan nakleden araçların daha etkin bir şeklide denetlenmesi amacıyla, polis, jandarma ve zabıta ekiplerinin uyarıldığını belirtti. Yeşil, "Ayrıca il müdürlüğümüz ve tüm ilçe müdürlüklerimizce, hastalık ihbarları hassasiyetle değerlendirilmektedir. Yoğun saha taramaları yapılarak gerekli tedbirler alınabilecektir. Hastalıkla mücadelede başarılı olabilmek için aşılama kampanyalarına etkin bir şekilde katılan yetiştiricilerimizin, hastalığın köylerine ve hayvanlarına bulaşmaması için hastalığı taşıyabileceğinden şüpheli şahısları ahırlarına almamaları, sürüleri dışarıdan gelecek hayvanların mutlaka aşılanmış olmalarına dikkat etmeleri, hayvan alımlarında mutlaka Veteriner Sağlık Raporu aramaları ve aşılama kayıtlarına dikkat etmeleri gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Bigglook
Arjantin ilk kez Salı günü ülkede bir çiftlikte şap hastalığına rastlandığını bildirmişti. Batı Afrika ülkesi Fas da şap hastalığına rastlanan ülkelerden canlı hayvan ve et ithalini yasakladığını açıkladı. Slovakya da İngiltere ve Fransa'dan canlı hayvan ve et ithal etmeyeceğini bildirdi. Alman polisi de Çek Cumhuriyeti ile sınır oluşturan Waidhaus-Rozvadov sınır kapısını, şap hastalığına karşı yapılan ilaçlamanın aşırı keskin kokusu nedeniyle geçici olarak kapattı. Norveçli hayvan üreticileri de yakında ülkenin kuzeyinde film çevirecek ve aralarında Gerard Depardieu'nün de bulunduğu İngiliz ve Fransız sinema oyuncularının, şap hastalığına karşı ''ilaçlanmasını'' istedi.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...