18.05.2006

Küresel Besin Stoğu Kırılma Noktasına Yaklaşıyor!

Dünya, küresel hububat stoklarını 30 yılın en düşük seviyelerine iterek,çiftçilerin ürettiklerinden daha fazla yiyecek yiyor

Inter Press Service News Agency-IPS
Çeviren Elfun
Düzelten Kemal Mete

Kanada Ulusal Çiftçiler Birliği(NFU) ne göre; Artan popülasyon, su kesintileri, iklim değişikliği, ve fosil yakıt temelli gübrelerin büyüyen maliyetleri yakın gelecekte dünyanın hububat stoklarında felakete yol açacak bir düşüşe işaret ediyor

NFU'nun başkanı Stewart Wells; "Otuz yıl önce, okyanuslar balıkla doluydu, fakat bugün daha fazla insan yiyeceklerini üretmesi için hiçbir zaman çiftçilere bu kadar bel bağlamamıştı" diyor .

Son altı yılın beşinde, küresel popülasyon,çiftçilerin ürettiğinden önemli miktarda daha fazla hububat yedi.

Bir bildiride Wells, "Ve dünya çiftçilerinin besin üretimini arttırmak için yetersiz oluşuyla birlikte, politikacılar "insanlığın kendi artan popülasyonlarini beslemeye devam etmesi için insanlığın bu yeteneğine çok ciddi itirazlar getirmek zorundadirlar." diyor.

Washington merkezli devlete bağlı olmayan bir organizasyon olan Dünya Siyaset Enstitüsü (Earth Policy Institute) başkanı Lester Brown,IPS’ye yaptığı açıklamada "Yeni besin üretme alanlarına dönüştürülebilecek gezegende çok fazla toprak kalmamıştır." ifadesinde bulundu. “Ve geriye kalan genellikle düşük kaliteli veya muhtemelen ağır şekilde sömürüldüyse de tozla kaplanmış alanlardır.1960lardaki Yeşil Devrim'den farklı olarak, buğday, pirinç, mısır ve diğer tahılların arttırılmış ıslah edilmiş ırkları çarpıcı bir şekilde küresel besin üretimine destek olduklarında, kanarlarda bekleyen teknolojik sihirli mermiler yoktu.Biyoteknoloji şimdiye kadar çok az bir fark yapmıştır,Kuraklık, soğuk, ve hastalık direncindeki biyoteknolojik gelişmeler sonraki on yıl içersinde olsa bile, küresel olarak verimi yüzde beşten çok az daha fazla arttıracaklar.İnsanların günümüzden yirmi yıl boyunca nasıl besleneceğine dair tam olarak yeterli bir tartışma yok,"

Açlık 300 milyon çocuğu da içeren 850 milyon insandan daha fazlası için zaten sert ve acı dolu bir gerçektir. Küresel popülasyona bir, iki veya muhtemelen üç milyar daha fazla insan eklendiğinden açlık çekenlerin sayısı nasıl patlamayabilir?

Küresel besin sistemi onarıma ve dayanıklılığa ihtiyaç duyuyor, NFU'nun araştırma yöneticisi Darrin Qualman IPS’ye verdiği bir röportajda:
"Birçok Kanadalı ve U.S. çiftçileri sektörü terk ediyor çünkü ürün fiyatları neredeyse son 100 yılın en düşük seviyelerinde," dedi. "Çiftçilere aşırı üretimin son yıllarda kabul etmeye zorlandıkları düşük ücretler için sorumlu tutulduğu söylenir.Yine de, çoğu Kuzey Amerikalı tarım sektörü şirketleri 2004'de rekor kârlar elde etti. Küresel hububat pazarını kontrol eden yalnızca beş başlıca şirket ile, muazzam bir güç dengesizliği var, Besin üretim sistemi kâr elde etmek için tasarlandı, insanlar için besin ve yiyecek üretmek için değil,"

Orta Kanada'nın çiftlik merkezinde depolanmış aşırı miktarda besin olduğunu, fakat oradaki binlerce insanın, kimi aile çiftliklerini de içeren, besin bankalarına itimat etmeye zorlandıklarını söylüyor.

"yüz milyonlarca insanı yemeksiz bırakmakta son derece mutlu bir sistem,"

Eşitsizlik ve yoksulluk açlık probleminin özüdür,B.M. Besin ve Tarım Örgütü (FAO uzmanlarına göre

Ekonomik eşitsizlik daha yaygın oluyor, hem Güney hem de Kuzeydeki fakirler için açlık ve yetersiz beslenme kronik bir problem olmasıyla birlikte.

Ve şu anki durumun iklim değişikliğiyle daha kötüleşmesi olasıdır.

Sadece Afrika'da tahmini 184 milyon kişi seller, açlık, kuraklık ve yüzyılın sonundan önce iklim değişikliğinden sonuçlanan mücadelelerden ölebilir, İngiliz merkezli hayır kurumu olan Christian Aid tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre.

Dünyanın diğer bölgelerindeki milyonlarcası da mahvolacak, ve yoksulluğu azaltmadaki güncel kazanımlar iler ki on yıllar içerisinde tersine çevrilmiş olabilir, "Yoksulluğun İklimi: Gerçekler, Korkular ve Umutlar" isimli raporda Christian Aid'den iklim ve gelişme tahlilcisi Andrew Pendleton

"Bu küresel toplum için ağır bir krizdir ve küresel çözümlere ihtiyacımız var" dedi.

Raporun "Umut" bölümünde, grup yeni, ve temiz, refah çağına güç sağlamak için yenilebilir enerji kullanan fakir bölgeleri tahayyül ediyor.

Diğer bir görüş 10 Afrika ülkesindeki köylerde zaten bir değişiklik yapıyor. Daha iyi tohumlar, gübreler satın almak için biraz para, korunmuş su kaynaklarında hisse, ve sıtma sivirisineklerini kovmak için nehir yatağı ağları ile, Binyıl Köyleri projesindeki yüzbinlerce köylü yeteri kadar yiyecek yetiştirebiliyor ve artı ürünü satabiliyor.

Columbia Universitesinin Dünya Enstitüsünde ve B.M. Binyıl Projesindeki Jeffrey Sachs ve diğerleri tarafından geliştirilmiş her proje denenmiş, pratik, düşük maliyetli teknolojiler kullanılarak yerel topluluk üyeleri tarafından yürütülür.

Afrika'nın besin güvenliği ve yoksulluk konularında önemli bir değişiklik yapmak, Afrika'daki 100,000'den fazla köye projeyi yaymak için gelişim yardımı anlamına gelir,

İklim değişikliğine sebep sera gazı emisyonlarında keskin azalımlar ve nüfus sabitliğiyle birlikte, yoksulluğa bu tarz cepheden saldırılar, Brown'un acilen yapılması gereken şeyler listesinin zirvesinde.

Qualman ,Küresel besin üretim sisteminden yerel insanlar için yerel besine dönmek eşitsizliğe hitap etme doğrultusunda uzun bir yol gideceğine inanıyor.

"insanların yiyeceklerini evlerinden 100 mil çapındaki mesafe içersinde elde ettikleri 100 mil beslenmesi dünyanın çoğu için makuldur." diyor.

Besin üretim sisteminin tüm dokusu değiştirmelidir, yoksa açlık ve yetersiz beslenme yalnızca çok daha kötüye gidecektir.

"Kuzey Amerika'nın endüstriyel tarzdaki tarım sistemi gerçekten çok kötü bir fikirdir ve belki de gezegendeki en kötüsü"
(Qualman/2006)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...