14.06.2006

Aç Kutup Ayıları Birbirlerini Yiyor


Küresel ısınmayla buzsuz sezonun uzaması kutup ayılarını aç bırakıyor. Yem bulamayan kutup ayıları birbirlerini yemeye başladı.

ANCHORAGE - Kutup ayıları birbirlerini hakimiyet kurmak için ve üreme dönemlerinde öne geçmek için öldürebiliyor. Ancak, Alaska ve Batı Kanada’da 34 yıl süren araştırmalarda, ilk kez kutup ayılarının birbirlerini açlıktan dolayı yedikleri gözlemlendi. Kutup ayıları normal şartlarda ayı balığı yiyerek besleniyor.

Araştırmayı yürüten U.S. Geological Survey Alaska Science Center uzmanı Steven Amstrup, kutup ayılarının birbirlerini yemesinin ender rastlanan bir durum olduğunu, son 34 yılda böyle bir hadisenin ilk kez yaşandığına dikkat çekti. Araştırmacıların tespit ettiği kutup ayıları arasındaki ilk hadise Ocak 2004’te meydana geldi. Kanada’ya bağlı Herschel adasında bir erkek ayı, bir mağarada yakaladığı bir dişiyi boynundan ısırarak öldürdü ve yedi. Dişi kutup ayıları erkeklerin yarısı kadar bir cüsseye sahip.

KÜRESEL ISINMANIN HAYVAN DAVRANIŞLARINA ETKİSİ

Çevrececiler küresel ısınmadan buzulları eritmesinden dolayı kutup ayılanrın bu yüzyıl sonuna dek soyunun tükenebileceğini vurguluyor. Çevreciler, yiyecek bulamayan ayıların birbirlerini yemesinin soylarının tükenme sürecini daha da hızlarıdaracağının altını çiziyor. Alaska Conservation Solutions (Alaska Doğa Koruma Çözümleri) derneği başkanı Deborah Williams, kutup ayılarını konu alan bir gazlı içecek reklamını eleştirerek, “Durum ciddi, kutup ayılarındaki değişimin sorumluluğu küresel ısınmada, onun sorumluluğu da insanoğlunda” diye konuştu.

Kaynak: Araştırma Polar Biology dergisinin internet sitesinde yayınlandı.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...