14.06.2006

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi


Kırım-Kongo’ya 3’üncü kurban
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedeniyle tedavi gören bir kişi daha yaşamını yitirdi. Ölenlerin sayısının 3’e çıkması üzerine Sağlık Bakanı Akdağ’dan da uyarı geldi.

ANKARA - Çorum’un Bayındır Köyü’nde kene tarafından ısırılan üniversite öğrencisi Himmet Aslan’ın ölümünden sonra bugün iki ölüm haberi daha geldi. Çorum’un Elicek köyünde yaşayan Aysel Özcan, dün kene ısırması nedeniyle Çorum Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kırım Kongo Ateşli hastalığını tedavi edecek bir ilacın henüz bulunmadığını söyledi.

Kırsal kesimde yaşayanları özellikle yaz aylarında kene ısırmalarına karşı dikkatli olmaya çağıran Bakan Akdağ, “Kendisine bir kenenin yapıştığını ya da ısırdığını farkeden vatandaş, hiç zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna gitmelidir” dedi.

Akdağ, kenenin insan etine sapladığı iğnesinin doktorlar tarafından çıkarılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Hastalık belirtileri, ısırılmanın ardından 1-3 gün içinde ateş, başağrısı, halsizlik, bacak ve sırtta ağrı, bulantı, kusma ve ishal olarak kendini gösteriyor.

Kayıtlara göre 4 yıl önce Tokat’ta görülen ilk ölüm vakasının ardından Türkiye’de bugüne kadar 33 kişi bu hastalık yüzünden hayatını kaybetti.
Kaynak :
NTVMSNBC
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI NEDİR? [CRIMEAN CONGO HAEMORRHAGIC FEVER (CCHF)]
Dr. Arife ERTÜRK
Uzman Veteriner Hekim
Virolojik Teşhis Lab. Şefi


Kırım-Kongo Hemorajik Ateş (KKHA),keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etken tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir.
Keneler otlaklar,çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekillidir. 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Genellikle insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilirler.
Belirtileri nelerdir?
*Ateş
*kırıklık
*Baş ağrısı
*Halsizlik
*Yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık
*Gövde,kol ve bacaklarda morluklar oluşabilir. *Burun kanaması,dışkıda ve idrarda kan görülmesi sıktır.
Kuluçka Süresi ne kadardır?
Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi genellikle 1-3 gündür; bu süre en fazla 9 gün olabilmektedir. Enfekte kan, ifrazat veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda bu süre 5-6 gün; en fazla ise 13 gün olabilmektedir.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin Tanısı Nasıl Konulur?
Kanda virüse karşı oluşan antikorların taranması tanı için en sık kullanılan yöntemdir. Bu göstergeler hastalığın başlangıcından sonra 6. günden itibaren belirlenebilir.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl Korunulur?

Hastalığın bulaşmasında keneler önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle kene mücadelesi önemlidir fakat oldukça da zordur.İnsanlar kenelerden uzak tutulabilir ise bulaş önlenebilir. Bu nedenle de mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınmak gerekir. Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiği zaman vücut belli aralıklarla kene için taranmalıdır. Vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde ( kene ezilmeden ve ağız kısmı koparılmadan) alınmalıdır. Çeşitli nedenlerle kenelerin bulundukları alanlara gidenler ( piknik, av yada görevleri gereği) döndükleri zaman kene yönünden taranmalı. Kenelerin yoğun olabileceği çalı,çırpı ve gür ot bulunan alanlardan uzak durulmalı, bu gibi alanlara çıplak ayak yada kısa giysiler ile gidilmemelidir. Bu alanlara av yada görev gereği gidenler lastik çizme giymeli yada pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları koruyucu olabilir.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin Tedavisi Nedir?
Hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastaya destek tedavisi yapılmalıdır.

Kaynaklar:
Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü/Veteriner Halk Sağlığı
Tarım Bakanlığı/Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü
Sağlık Bakanlığı
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...