27.06.2006

Küresel ısınma ‘gerçek ve sıcak’


ABD Ulusal Bilimler Akademisi’nin raporu son 40 yılın dünyanın son 2 bin yılda gördüğü en sıcak dönem olduğunu savunuyor.

WASHINGTON - ABD hükümeti belki bu kez küresel ısınmanın gerçekliğini kabul edebilecek. ABD Kongresi, ABD Ulusal Bilimler Akademisi’nden küresel ısınmanın insan eliyle gerçekleşip gerçekleşmediğini sorgulayan bir rapor hazırlamasını istedi. Texas A&M University profesörü Gerald North başkanlığında bir konsey şimdiye dek yapılmış birçok araştırmayı tarayarak bir gözlem raporu yazdı. Rapor, küresel ısınmanın ‘insan eliyle’ gerçekleştiği tezinin bilimsel kanıtlara dayandığını savunuyor.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi’nin raporu, 20’inci yüzyılın son çeyreğinin dünyanın son 2 bin yılda gördüğü en sıcak dönem olduğunu savunuyor. Raporda, “Son yıllardaki ısınma son 400 yıl kadar son ikibin yıllık süreçte görülmemiş bir süreçtir” ifadesi yer alıyor. Rapor, Michael Mann, Raymond Bradley ve Malcolm Hughes tarafından 1990’lı yıllarda ortaya atılan Kuzey Yarımküre’nin son 2 bin yılın en sıcak dönemine girdiği tezini onaylıyor.

ATEŞİ 37 DERECE OLAN HASTA GİBİ
Küresel sıcaklıklardaki 1 derecelik artış dahi Kuzey Yarımküre’de önemli iklimsel ve biyolojik değişimlerin kapısını aralıyor. Bilim insanları, küresel ısınmayı hastalanan bir insana benzeterek, insan vücudunda ateşin 1 derece yükselmesi halinde kişinin ne kadar rahatsız olacağını hatırlatıyor. Artış 1 derece dahi olsa, bunun ekosistem üzerinde ciddi hasarları olacak.

BUSH KYOTO’YU REDDEDİYOR
Bush hükümeti, küresel ısınmanın insan eliyle gerçekleştiğini inatla inkar ediyor. Çevreci önlemlerin ABD’de 5 milyon kişiyi işsiz bırakacağından korkan Bush hükümeti, önceki ABD hükümetinin imza attığı uluslararası anlaşmalarla konan birçok çevre politikasını uygulatmıyor. Bush, iktidara geldiğinin üçüncü ayında Kyoto Protokolü’nden çıkmıştı.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne küresel ısınma raporunun hazırlatılması ise, Başkan Bush’un partisinden bir temsilcinin küresel ısınmayı inceleyen bilim insanları hakkında soruşturma açmasına dayanıyor. Rapor, bu bilim insanları için yürütülen soruşturmayı etkileyecek.

KÜRESEL ISINMADAN 20’İNCİ YÜZYIL SORUMLU
Akademisyenler sera etkisinin başlıca nedeni karbondiyoksit ve metan gazlarının 12 bin yıl boyunca ‘sakin’ kaldıktan sonra, 20’inci yüzyılla birlikte atmosferde yoğunlaştığını belirtiyor. İklimbilimciler M.S. 1000 yılı civarında havanın aniden ısındığını ve 1500 ile 1850 yılları arasında ise küçük bir buz çağının yeryüzünde hüküm sürdüğünü belirtiyor.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...