21.06.2006
Japon Balina Lobisi!!
Japonlar, balina avını ''bilimsel araştırma'' kılıfına uydurarak sürdürüyor
Başta Japonlar olmak üzere balina avının yasaklanmasına karşı çıkanlar, Uluslararası Balina Komisyonu’nun yıllık toplantısında önemli bir başarı elde ettiler. Toplantıda, balinaların korunmasını öngeren uluslararası moratoryumun gereksiz olduğu yönündeki bir karar kabul edildi…
Uluslararası Balina Komisyonu’nun yıllık toplantısında, balina avcılığını savunanlar önemli bir zafer elde etti. Başta Japonlar olmak üzere balina avının yasaklanmasına karşı çıkanlar, balinaların korunmasına olanak sağlayan ve 20 yıldan bu yana yürürlükteki uluslararası moratoryumun bundan gereksiz olduğu yönündeki karar oy çokluğuyla kabul edildi.
Ancak kararın bağlayıcılığı bulunmuyor. Karar, marotoryumun yürürlükten kalkmasını sağlamazken, balina avı yasağı da geçerliliğini sürdürüyor. Zira marotoryumun kaldırılması için oylamada üçte ikilik çoğunluğa ulaşılması gerekiyordu. Ancak Uluslararası Balina Komisyonu’nun Karayip ülkelerinden St Kitts ve Nevis’te yapılan toplantısında, 32’ye karşı 33 kabul oyu çıktı.
Çevreciler endişeli, Japonlar mutlu
Ancak balinaları koruyan ülkeler, oylamanın sonucunu ''trajik'' olarak niteledi. Çevreci örgütler de alınan karardan dolayı endişeli. Çevre koruma örgütü Greenpeace üyeleri, bunu ticari balina avı yasağının kaldırılması yönünde atılan ilk adım olarak değerlendiriyorlar. Çevreciler, balina avı yasağının kaldırılmasını isteyen Japonların destek arayışlarında önemli bir başarıya ulaştığına da dikkat çekiyorlar.
Japonlar ise gelinen noktadan son derece memnun. Ticari balina avcılığının yeniden başlaması için kampanya yapan ülkelerin başında yer alan Japonya heyetinin sözcüsü ise sonucun Japonya açısından önemli bir diplomatik ve tarihi zafer olduğunu belirtti.
Uluslararası Balina Komisyonu, 1986'da ticari balina avı hakkında bir moratoryum çıkarmıştı, ancak Japonya, balina avını ''bilimsel araştırma'' kılıfına uydurarak sürdürüyor. Uluslararası Balina Komisyonu ise bu konuda yıllardan beri ikiye bölünmüştü.
Kaynak : DW WORLD.DE
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder