4.06.2006

Tuz Gölü 40 Yılda %50 Küçüldü!


Doğal Hayatı Korumu Vakfı (WWF-Türkiye), Tuz Gölü'nün bilinçsiz ve vahşi sulama yöntemleri nedeniyle son 40 yılda yaklaşık yüzde 50 oranında küçüldüğünü açıkladı.
WWF Türkiye Tuz Gölü Proje Sorumlusu Çağrı Deniz Eryılmaz, Konya kapalı havzası'nın dünyanın sayılı biyolojik çeşitliliğe sahip yerlerinden biri olduğunu söyledi.

Havzanın, dünyada nesli tehlike altında bulunan sekiz kuş türünün üreme bölgesi olduğunu hatırlatan Eryılmaz, bu eşsiz bölgenin doğal hayatının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olunduğunu vurguladı.

Kontrolsüz su kullanımı ve yeni tarım alanlarının açılması nedeniyle havzadaki sulak alanlar üzerinde ciddi bir baskı oluştuğunu vurgulayan Eryılmaz, ''son 40 yılda Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin hektar sulak alan kaybedildi. Bu oran Van Gölü'nün üç katı büyüklüğüne eşittir. Geriye sadece 1 milyon 250 bin hektar sulak alan kaldı" dedi.

Tarımsal su kullanımının kontrolsüz olmasının ülke genelini olduğu gibi Konya kapalı havzasını da tehdit ettiğini belirten Eryılmaz, bölgedeki tarımsal sulamanın yeraltı sularıyla yapıldığını vurguladı.
Yeraltı sularının üçte biri Konya'da
Türkiye'nin yeraltı sularının üçte birinin Konya kapalı havzasında bulunduğunu ve Tuz Gölü'nün bu yeraltı sularıyla beslendiğine dikkat çeken Eryılmaz, ''Konya kapalı havzasında yaklaşık 50 bin su kuyusu bulunuyor. Bu kuyuların yaklaşık 26 bini kaçak. Bölgedeki birçok çiftçi sulamasını, bu kuyulardan sağladığı suyla yapıyor. Bu da her yıl yeraltı sularını 1 metre aşağıya çekiyor. Bu durumdan ise Tuz Gölü ise doğrudan etkileniyor'' dedi.

Eryılmaz, Tuz Gölü'ndeki su sorununun giderilmesi için özellikle bölgede tarım yapan çiftçilerin vahşi sulamadan damla sulama yöntemine geçmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'deki bütün sulak alanların, evsel, endüstriyel ve tarımsalatıklar nedeniyle kirlendiğini de kaydeden Eryılmaz, Tuz Gölü'ne her yıl binlerce ton atık gittiğini, bu atıklar yüzünden gölün ciddi boyutlarda kirlendiğini ve doğal dengesinin giderek bozulduğunu bildirdi.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...