21.06.2006
KFC Amazon'u Yok Ediyor!
KAYNAK : Greenpeace Türkiye
Uluslararası — Amazon Ormanları’nın tavuk yemi uğruna kesilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Amazonlarla ilgili çalışan en etkin çevre kuruluşu olan Greenpeace eylemcileri Brezilya’dan Avrupa’ya bu çevre suçunu protesto etmek uğruna şiddet ve tutuklamayla karşı karşıya kaldılar. Amazonları talan edenlere karşı giriştiğimiz mücadelede McDonald's ve KFC ‘ye Amazon’dan soya almayı durdurmaları için baskı yaparak bizi destekleyebilirsiniz. “Amazon’u Tüketmek” adlı raporumuz Amazon’da üretilen soya fasülyelerinin nasıl McDonald’s McNugget’lara gittiğini göstermişti. Ve bu soyaları satın alan tek şirket sizce McDonald’s olabilir mi? Cevap: Hayır. Amazon’u yok ederek üretilen soya aynı zamanda Kentucky Fried Chicken (KFC)’nin tavuklarına da yitecek oluyor. Bazı insanlar bizim bu konuda birşey yapmamızı istemiyorlar
Eylemcilere saldırıldı ve bazıları tutuklandı: Amazon’daki yasa dışı soya ihracat tesisinde Cargill’in, limanın sahibi işletmecisinin çalışanları ve ortakları, Amazon ormanlarında soya üretimi yüzünden süregelen yıkımı protesto eden Greenpeace eylemcilerine saldırınca, şiddet patlak verdi. Brezilya kanunlarına aykırı olmasına rağmen inşa edilen Cargill Limanı, hala çalışmakta. Bu limandan dünyanin birçok yerine soya ihracatı yapılıyor ve bir kısmı da KFC gibi fast-food yerlerinde kızarıcak olan hayvanları beslemek için yollanıyorlar. KFC’nin dünyada günde ne kadar tavuk sattığını hayal edebilir misiniz?
Avrupa’daki eylemciler, Brezilyalı meslektaşlarının işbirliğiyle Fransa ve İngiltere’deki Cargill fabrikalarını kapattılar.
Aşağıda uluslarası orman kampayacımız Gavin Edwards’ın Brezilya’daki gezisi hakkindaki raporu bulunmakta:
Yaklaşık bir haftadır Amazon bölgesindeyim ve geldiğim ilk dakikadan itibaren kendimi Amazon’un geleceği için ikiye bölünmüş bir savaşın tam ortasında buldum. Bu gerginliğin ilk işareti havaalanın dışında gördüğüm, bir kamyonun üstündeki ‘Fora Greenpeace’, yani ‘Greenpeace Dışarı’ etiketiydi. Santarem’in bir çok yerinde kamyonların üstünde bu tip yapıştırmalar vardı. Sonradan ortaya çıktı ki, kamyonlarındaki bu etiketleri gösterince yerel benzin istasyonunda petrolde indirim yapılıyor.
Yerel gazete Journal de Santarem deki bir başyazı da Greenpeace hakkında oldukça hakaret doluydu. Bizi açlıktan kürtaja kadar bir çok konuyla ilişiklendirmeye çalışan başyazı, başını almış giden orman tahribati ve Amazon’daki savunulamaycak gelişmelere pek değinmiyordu.
İlk protestomuz bir eylemcinin sırtındaki mesajla soya tarlasında paraşütle atlamasından ibaretti ama bu bile sinirli küçük bir grup çifçiyi harekete geçirmeye yeterli olmuştu- paraşütçü yakayı ucuz kurtardı. Orman tahribatını protesto etmek için haftasonundaki bir sonraki adımımız 80 kişilik bir grup insanı tahrip edilmemiş alana götürüp insan vücudundan protesto mseajı yazan bir pankart yapmaktı. Ancak çiftçilerin eylemcilerimize uygulaması muhtemel şiddet nedeniyle bu eylemimizi gerçekleştirmedik.
Bölgede bize yönelen şiddet Greenpeace’i caydırmadı. Teknelerdeki bir grup eylemci Cumartesi akşamı, soya ve ormak tahribatını gösteren videoyu Santarem şehri önünde gösterdi. Buradaki yerel “Gaucho”ların çoğu Brezilya’nın güneyinden Santarem’e arazi kapma ve orman tahribinden kar elde etme amacıyla yakın zamanda taşınmış çiftçiller. Tepkileri elbette çok çabuk geldi.
Birkaç dakika içinde bir çete bir araya geldi ve gönüllülerimize ateş açmaya başladılar. Hem bizim hem de yerel bir gazetenin fotoğrafçısına saldırdılar. Bu sefer küçük bir azınlık grubu olan yerel holiganlar çok ileriye gittiler ve Santarem’deki ruh hali onlara karşı bir duruş aldı. Gazeta de Santarem’deki bir sonraki başyazı önceki eleştirilerden bambaşka bir hal almıştı. Çiftçilerin şiddete yönelmesini kınayan yazı, Gauchoların neden Greenpeace karşı sert tepkiler verdiğini sorguluyor ve Gaucho’ların bir sonraki adımlarında korku ve gözdağı vermek için Santarem halkında karşı davranışlar sergilip sergilemeyeceğini merak ediyor.
Gazeta de Santarem’in manşet olarak verdiği haberde soya üreticilerinin fotoğrafçılara saldırışının görüntüleri ve bir soya üreticisin Santerem’in sadece Kızılderili ve tembel insanlarla dolu olduğu söyleği sözlerinden bir alıntı var. Artık, kamyon tamponlarındaki yapıştırmalar daha da azalmaya başladı. Durum Greenpeace lehine değişiyor gibi.
Cargill gibi büyük soya üreticileri üzerindeki baskılarımıza önümüzdeki bir kaç gün içinde devam edeceğiz ve tahrip edilmiş alanda “Kentucky Fried Chicken-Amazon Suçlusu” yazan bir protesto pankartı açacağız. İlk hedefimiz olan McDonald’s Amazon tahribindeki ilişikliğini kesme yolunda rıza gösteriği için, bir sonraki hedefimiz KFC’dir. Gözümüz elbette McDonalds’ın üzerinde olacak ama artık onun rakibi KFC asıl gündemimizi oluşturacak. Birer birer, bu şirketlere ne kadar çok tüketicin Amazon’u talan etmelerine karşı çıktığını göstermek istiyoruz.
Amazon’da planladığımız daha bir çok eylemimiz var ve orman tahribinde ekonomik çıkarları olanların şiddet dolu taktiklerine devam edeceklerine de eminiz. Ancak şimdilik Santerem’de barış şiddetti yenmeye başlıyor ve destekçilerimiz baskıyı sürdürdükçe hala Amazon’un çoğunluğunun yeşil kalmaya devam edeceğine dair gerçek bir ihtimal var.
Harekete geçin!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder