Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, kene vakalarındaki artışın, kuş gribi nedeniyle yapılan tavuk itlafından kaynaklanabileceğini, ancak bölgelerde araştırmaya olanak sağlanmadığı için kesin nedenin anlaşılamayacağını söyledi.
İSTANBUL - Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın kene popülasyonundaki artışın nedenlerini değerlendirdi. Günaydın, 1984’te Zirai Mücadele Genel Müdürlüğü ve Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü kapatılmasından sonra ziraat mühendisleri ve veterinerlerin alanda çalışma yapamamasının temel sorunlardan biri olduğunu söyledi. Araştırma enstitülerinin önemli ölçüde işlevsizleştirilmesiyle de hayvan popülasyonundaki artışın gözlemlenemediğini belirtti. Günaydın’ın açıklamaları şöyle:
"Kırım Kongo Kanamalı Ateşi" Önceki Haber için Tıklayınız
Kırım Kongo İle İlgili Ayrıntılı Bilgi için :
DOĞANIN DENGESİ BOZULDU
Kene dünya durdukça yaşayan bir zararlı. Bu senenin sorunu ne peki? Bir görüşe göre, kuş gribi nedeniyle yapılan kanatlı hayvan itlafı kene sayısında artışa neden oldu. Bazı canlılar diğer canlıları kontrol ederler. Bundan 7-8 sene önce de süneyle mücadele edilirken ilacın dozu ve çalışma alanı artırılınca, köyleri fareler basmıştı. Yılanlar ölünce de fareler çoğalır. Yaşam döngüsünün içinden bir canlıyı çektiğiniz zaman böyle sonuçlar kaçınılmaz olur.
TAVUK İTLAFI NEDEN OLABİLİR Mİ?
Kenenin kontrol edicilerinden bazıları kanatlı hayvanlardır; hindilerdir, tavuklardır. Ancak kanatlı hayvan itlafının kene popülasyonundaki artışa neden olduğunu söylemek bilimsel açıdan o kadar kolay değil. İtlaf edilen tavuk sayısı o dönemde yüzde bir oranındaydı. O zaman kanatlı hayvanların daha çok itlaf edildiği bölgelerde kene artışının daha çok olması gerekir. Oysa İstanbul dahil, Türkiye coğrafyasının büyük bölümünde kene popülasyonunda artış gözleniyor.
VETERİNER VE MÜHENDİSLER ÇALIŞTIRILMIYOR
1984 yılında Zirai Mücadele Genel Müdürlüğü ve Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü kapatıldı. Araştırma enstitüleri önemli ölçüde işlevsizleştirildi. Alanda çalışan Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendislerinin kamu görevlisi olarak çalışma erki kırıldı. Doğanın ortaya koyduğu gelişmeler gözlenemez oldu. Temel sorunlardan biri budur. Zirai mücadelede Teknisyenler (Ziraat Teknisyenleri,Veteriner Sağlık Teknisyenleri) alanda yaptıkları çalışmalarla, hayvan popülasyonundaki artışı gözlemlerlerdi. Böyle bir olasılık varsa, diğer canlıların doğaya salınımından, ilaçlamaya bir dizi önlemi devreye koyuyorlardı. İstatistiki karşılaştırmalarla, kimyasal ve kültürel önlemler alınarak bu gibi patlamalar önlenebiliyordu.
Devlet bu alanlardan çekildi. Özel sektör de bu alana girmeyeceğine göre iş yine kamu yönetimine düşüyor.
YAPILMASI GEREKENLER
Bazı kimyasal uygulamaların, örneğin ULV tekniğiyle yüzey ilaçlamasının yapılması gerekiyor. Bu ilaçlamaların da büyükşehir belediyeleri tarafından insan ve çevre sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratmayacak dozlarda hemen uygulanması gerekiyor. Amaç kenenin ortadan kaldırılması değil; artışın dizginlenmesi. Belediyelerin olanakları kısıtlıysa bu iş Tarım ve Köy İşleri’nin organizasyonu altında yapılabilir.
SAĞLIK BAKANI AKDAĞ’A TEPKİ
Günaydın, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın kene ile mücadele konusundaki açıklamaları için de şunları söyledi: “Bunları yapmak köylünün hiç aklına gelmemişti. Bakan kamuoyuna daha önce de kuş gribiyle ilgili olarak ‘köy tavukçuluğu ortadan kaldırılmalı’ gibi bir inci yumurtlamıştı. Bunlar uzmanlık gerektirmeyen, herkesin ilk aklına gelebilecek sözler; içinde önemli ölçüde yanlış barındıran açıklamalar. Isırmayı engelleyecek böyle sözleri herkes söyleyebilir.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder