3.05.2006

Kutup Ayıları ve Su Aygırları'da Nesli Tükenen Hayvanlar Lİstesinde

Dünyayı Koruma Birliği, kutup ayıları ile su aygırlarını, nesli yok olma riski taşıyan hayvanlar listesine dahil etti.

Dünyayı Koruma Birliği, kutup ayıları ile su aygırlarını, nesli yok olma riski taşıyan hayvanlar listesine dahil etti.


Dünyayı Koruma Birliği (The World Conservation Union - IUCN), 16 binden fazla hayvan ve bitki türünün yok olma riski taşıdığı listeye, iklim değişikliği, yasadışı avlanma ve diğer tehditler sonucunda kutup ayıları ve su aygırlarını da dahil etti.

Dünyayı Koruma Birliği'nin, nesli tükenmekte olan 530 türü daha dahil ettiği Kırmızı Liste'de yer alan ve yok olma riski taşıyan canlıların büyük kısmı Brezilya, Çin, Avustralya ve Meksika'da bulunuyor.

Birliğin üyeleri arasında 81 hükümetin yanısıra, 850'den fazla bağımsız çevre örgütü ve 10 bin kadar bilim adamı bulunuyor.


Güçlükle yemek buluyorlar

Giderek zayıflayan hatta boğulmaya başlayan kutup ayıları, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın çevre üzerindeki olumsuz etkilerine sadece küçük bir örnek.

Kutup ayılarının ana beslenme kaynağı foklar. Fokları koklayarak bulan ve sessizce avına yaklaşıp su altından çıkmasını bekleyen kutup ayıları, kırılan buz parçaları yüzünden artık bu ana beslenme kaynağına güçlükle ulaşıyor.
Tehlikede olanlara dikkat
Ayılar, yemek ümidiyle kırılan bir buz kütlesine ulaşabilmek için bazen 100 kilometre yüzmek zorunda kalıyor. Bu kadar uzun mesafeyi yüzmekte zorlandıkları için de boğularak ölüyorlar.

Uzmanlar, küresel ısınmanın doğal hayat üzerinde buna benzer pek çok soruna yol açtığını belirterek, nesli tükenmek üzere olan hayvanlara dikkat çekiyor.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bencede çoook haklısınız!!kutup ayıları küresel ısınmadan dolayı buz kütlelerinin kırıldığığı için ve fokların kirli deniz yüzünden öldüğü için kutup ayıları aç kalarak ölüyor veee soyu tükeniyor.
bu sorunun tek sorumlusu İNSANDIR..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...