Dünyanın en kapsamlı iklim gözlemini yapan National Oceanic and Atmospheric Administration’a göre, küresel ısınma nedeni karbon dioksid salınımı 2005’te de artışta.
WASHINGTON / PEKİN - ABD Başkanı George Bush’un küresel ısınma inkarına en güzel yanıt aynı devletin bilimsel bir kurumundan geldi. ABD’nin en önemli iklim ve çevre araştırma kurumu National Oceanic and Atmospheric Administration, atmosferde ciddi oranda karbon dioksid ve nitrus oksid artışı gözlendiğini açıkladı. Kurum verilerine göre, metan düzeylerinde nisbi bir düşüş kaydedildi.
Kurum istatistikleri, atmosferde sıcaklıkların artmasına neden olan gazların salınımında sürekli artış olduğunu gösteriyor. Sera gazı salınımı indeksinde taban yılı sayılan 1990 için verilen 1.0 oranına karşılık, 2005 yılı gaz salınımı 1.215 olarak ölçüldü.
CO2, 1750 YILINA GÖRE YÜZDE 40 ARTTI
Sera etkisinin yüzde 62’sine neden olan karbon dioksid küresel ısınmanın başlıca nedenlerinden. 2004’te 376.8 ppm (spart per million) olan milyon parçacık başına CO2 oranı, 2005’te 378.9 ppm’e yükseldi. Endüstri Devrimi öncesi karbon dioksidin atmosferdeki oranı 278 ppm’di.
SERA ETKİSİ
Sera etkisi yaratan gazlar, atmosferde bir kimyasal bir kabuk oluşturarak yeryüzüne düşen Güneş ışınlarının uzaya geri yansıtmayarak Dünya’ya hapsediyor. Zaman içinde kaçamayan Güneş ışınları Dünya’nın küresel ısısını artırıyor.
ÇİN’DE KUM FIRTINALARI
Öte yandan, yeryüzünün ısınması sonucu eriyen Tibet ve Himalaya buzulları, Çin’in kuzeyinde kum fırtınalarına ve çölleşmeye yol açıyor. Resmi Yeni Çin haber ajansının haberine göre, Tibet’teki Şinghay buzullarının her yıl yüzde 7’si eriyor. Son 40 yıla ilişkin veriler de, erime sürecinin hızlandığını gösteriyor.
ERİYEN BUZULLAR VE EROZYON
Çin Bilimler Akademisi uzmanlarından Dong Guangrong, ‘Dünya’nın çatısı’ Şinghay Platosu’ndaki buzulların erimesiyle toprakta erozyon meydana geldiğini, bunun da çölleşmeye ve kum fırtınalarına sebebiyet verdiğini vurguluyor. Çin’deki buzulların yüzde 47’si, Himalayalardaki bu platoda bulunuyor. Sarı Irmak ve Mekong gibi birçok ırmak da bu platodan doğuyor.
Pekin’in de bulunduğu Çin’in kuzey bölgesinde, bu yıl 13 kum fırtınası gerçekleşti. Örneğin, 17 Nisan’daki fırtınada, yaklaşık 336 bin ton kum ve tozun biriktiği düşünülüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder