11.05.2006

İsrail'in 'büyük sırrı'nın fotoğrafları yayınlandı!


İsrail'de Kanal 10 Televizyonu, önceki akşam, İsrailli nükleer casus Mordehay Vanunu'nun ''Sunday Times''a sattığı fotoğraflardan oluşturulan, Necef Çölü'ndeki Dimona kentindeki ''Dimona Nükleer Santralı''nın 3 boyutlu filmini yayımladı.
Vanunu'nun, Sunday Times'a verdiği, gizlice çekilmiş fotoğrafların 60'ından oluşturulan filmde, nükleer santralın bölümleri gösterildi, üretim bölümleriyle ilgili bilgi verildi.
Kanal 10 Televizyonu, 1950'lerde, Fransızlar tarafından yapılan ''ağır su reaktörü''nün açıklanan kapasitesinin 24 MW olduğunu belirtti.
Çölde, üzerinden uçak geçmesine izin verilmeyen alanda kurulan, etrafı palmiyelerle çevrili nükleer tesisin bulunduğu alanın ''çok gizli'' olduğu belirtildi ve sadece uzaydan fotoğraflarının çekilebileceği kaydedildi.
Kanalda yayımlanan bilgilerden derlenen verilere göre, Dimona nükleer reaktörü, yılda, 10 atom bombası üretimine yetecek 40 kg plütonyum üretiyor. 10 bölüm halindeki reaktörün 1 numaralı bölümünde, Dimona'nın sembolü, 20 metre yüksekliğindeki, nükleer reaktörün kubbesi bulunuyor.
Reaktörün kapasitesinin, şimdiye kadar sanılanın 3 hatta 5 katı olduğu belirtilen habere göre, reaktör yakınındaki 3 numaralı bölümde, reaktöre güç sağlayan yakıt çubukları, bomba yapımında kullanılan diğer bir madde olan lityum 6 izotopu ile birlikte üretiliyor. 5. bölümde yakıt çubukları alüminyumla kaplanıyor, 6 numaralı bölüm ise nükleer tesisin güç santralı.
Laboratuvar ise 8. bölümde yer alıyor ve burası da Vanunu'nun açıkladığı bölümlerden biri olarak lanse ediliyor. 8. bölüm, İsrail'in zenginleştirilmiş uranyumu ürettiği yer. Plütonyum gibi, bunun da bomba yapımında kullanılabilecek, parçalanabilir bir malzeme olduğu belirtilirken, burada uranyumun, ''İranlıların yapmaya çalıştığı gibi'', gaz santrifüjüyle üretildiği de kaydediliyor.
Baradey: İsrail'i ikna edemem
Baradey, dün İsrail’deki ilk açıklamasında, bu ülkeyi nükleer sırlarını açıklaması için ikna edeceğini sanmadığını söyledi; ancak “Bu bir süreçtir, diyalog ne kadar çabuk başlarsa o kadar iyi olur.” diye konuştu. Başbakan Ariel Şaron ve bazı bakanlarla görüşecek Baradey'in Dimona'ya gitmesi beklenmiyor. Baradey'in ziyaretinin, İsrail'in nükleer gücünü yeterince takip etmediği yönünde ajansa eleştirilerde bulunan İran'a bir cevap niteliği de taşıdığı belirtiliyor. İran, nükleer denetimde kendisine yapılan muameleye itiraz ederken, UAEA'nın İsrail'in nükleer gücünü ‘es geçtiğini’ söylüyordu. Baradey'in bu ziyaretle İran'a uyguladığı baskıya da meşruiyet kazandıracağı kaydediliyor. 200-400 kadar nükleer başlığa sahip olduğu sanılan İsrail, gayri resmi bir nükleer güç sayılıyor. CIA tahminlerine göre İsrail, sahip olduğu 200 ila 400 nükleer savaş başlığıyla dünyanın 5. büyük nükleer gücü. Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na imza atmayan İsrail, BM Genel Kurulu kararıyla bu yönde yapılan 13 çağrıyı da cevapsız bırakmıştı.
DİMONA'NIN BÜYÜK SIRRI
Kanal 10 Televizyonu'nda, penceresiz 2 katlı binalar ise ''Dimona'nın büyük sırrı'' olarak nitelendirilen 2. bölüm olarak tanıtıldı.
''Dimona'nın büyük sırrı''nda, görünen 2 katın altında ise yeraltında gizli 6 kat bulunduğu ifade edildi.
''Vanunu'nun, uydudan görülmesine imkan olmayan bu bölümü dünyaya gösterdiği'' belirtilen yayında, burada İsrail'in, atom bombası imal etmek için plütonyum ayrıştırma tesisi kurduğu ifade edildi.
1960'larda, tesisi Amerikalı denetçilerin ziyaret ettiği, onların lokantaları ve çalışma bölümlerini gördükleri belirtilirken, inşa edilen özel bir duvarın, yeraltına inen asansörleri sakladığı da kaydedildi.
Kaynak :
Zaman Gazetesi,Ntvmsnbc

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...