26.05.2006

Kuş gribi insandan insana geçmiş olabilir


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Endonezya'da 8 üyesi kuş gribinden ölen ailede, virüsün insandan insana geçmiş olabileceğini bildirdi.

DSÖ yaptığı açıklamada, kuş gribine yakalanan ailenin bütün üyelerinin hastalığın değişik aşamalarında virüsü, yakın ve uzun süreli temas nedeniyle diğer aile üyelerinden kapmış olabileceklerini belirtti.

Örgüt, bunun bir ihtimal olmasına rağmen, virüsün başka bulaşma yollarının da olabileceği ihtimalinin araştırıldığını kaydetti. Ancak testlerin kuş gribi virüsünde dikkate değer bir değişim görülmediğini kaydeden DSÖ, son gelişmelere rağmen aylardır 3. düzeyde olan alarm durumunu yükseltmedi. DSÖ, virüsün kuş gribi tedavisinde yaygın olarak kullanılan Tamiflu'ya direnç gösteren bir değişim göstermediğini de bildirdi.

Örgüt, çok nadir durumlarda kuş gribi virüsünün insandan insana geçmiş olabileceğinden kuşkulanıyor, ama genellikle kümes hayvanlarından insanlara geçtiğini belirtiyor. Endonezya'da bütün üyeleri ölen aile, Kuzey Sumatra'nın Karo bölgesindeki Kubu Sembelang köyünde yaşıyordu.

Ancak sağlık yetkilileri, şimdiye kadar kuş gribi vakasının ailenin dışına yayıldığını gösteren belirtilere rastlamadılar. DSÖ'ye göre 2003'den bu yana kuş gribi virüsü bulaşan 218 kişiden 124'ü öldü.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...