21.05.2006
Kilimanjaro karları Nil’e karışacak
Uzmanlar, küresel ısınma nedeniyle Afrika’da ekvator bölgesindeki karlı zirvelerin 20 yıl içinde eriyeceği uyarısı yaptı.
NEW YORK - Kongo ile Uganda sınırındaki Rvenzori Dağları, eşi bulunmaz bir bitki ve hayvan hazinesine evsahipliği yapıyor. Bu dağlar, dünyada kalan dört tropik buzullarından biri. Ancak 20 yıla kadar tüm buzullar Nil Nehri’ne karışacak. Bilim ekibi ayrıca 1960’lardan bu yana yükselen sıcaklıklara karşın buharlaşmada bir değişiklik olmadığını gösterdi.
İngiltere’den University College London ve Uganda’dan Makerere University uzmanlarının yaptığı araştırmaya göre, Afrika’da yüzyıl önce 6.5 kilometre kare olan buzul alandan küresel ısınma nedeniyle geriye sadece 1 kilometre kare kaldı. Buzullar, her yıl 10 metre çekiliyor; bilim insanları buzul bölgenin 1987-2003 arasında yarı yarıya eridiğini ortaya çıkardı.
Bilim insanları, Rvenzori tepelerindeki buzulların 20 yıl içinde eriyebileceğini tahmin ediyor. Araştırma ekibinin başı University College London profesörü Richard Taylor makalesinde şöyle yazıyor, “Tropik buzulların erimesi küresel ısınmanın yeryüzündeki etkileriyle ilgili bir mesaj veriyor, insanlık bunu görmeli. Küresel ısınmanın gerçek olup olmadığı hakkında bilim dünyasında bir tartışmadır gidiyor, işte yükselen sıcaklıklar Afrika’daki zirve buzullarını, ünlü Kilimanjaro Tepesi dahil, eritiyor.”
İRONİK AMA ACI, AFRİKA ISINMANIN ESAS KURBANI
Sanayi alanında çok gelişmediği için küresel ısınma nedeni karbon diyoksit gazını en az salan kıta olmasına karşın, küresel ısınmadan en çok Afrika etkilenecek.
Buzulların erimesi ayrıca, buzuların kutsallığına dair inanışları olan bölgedeki yerlililerin inançlarını sarsacak. Daha da kötüsü, yükselen sıcaklıklar sineklerin daha geniş alanlara yayılmasına neden olacak, bu da bölgedeki sıtma vakalarının da artmasına yol açacak. Afrika toplumları, 1970’lerden bu yana bir nebze kontrol altına alınan sıtmanın yeniden kitlesel bir problem haline gelmesinden olumsuz etkilenecek.
Kaynak: Geophysical Research Letters dergisi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder