Çin'deki Qinghai-Tibet Platosu'nu kaplayan buzullar küresel ısınma nedeniyle yılda yüzde 7 küçülüyor. Erimenin çevresel sonuçları korkunç boyutlarda olabilir.
Çin Bilimler Akademisi'nden profesör Dong Guangrong, yükselen sıcaklıklarla artan erimenin, dünyanın çatısı olarak tabir edilen Tibet'i ve etrafını kaplayan tundrayı çöle çevireceği uyarısında bulundu.
Platodaki kötüye gidişin, Çin'in kuzey ve doğu kesimlerini vuracak kuraklığı ve kum fırtınalarını artırabileceğini söyleyen Dong bu sonuca, son 10 yıl içinde 681 hava istasyonundan aldığı verilerle ulaştı.
4 bin metredeki plato
Çin Ulusal Meteoroloji Enstitüsü'nden Han Yongxiang da, Tibet'teki ortalama sıcaklıkların 1980'lerden beri 0.9 santigrat derece arttığını ve bunun da platodaki buzulların erimesini hızlandırdığını söylüyor.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin yaklaşık dörtte birini kaplayan Qinghai-Tibet Platosu, 2.5 milyon kilometrekare alana yayılıyor ve ortalama rakımı 4 bin metre.
Kum fırtınası sorunu
Çin ekonomisinde yaşanan patlamayla ortaya çıkan yağma, aşırı miktarda ağaç kesimleri ve kuraklıktan kaynaklanan toz ve kum fırtınaları özellikle Kuzey Çin'de büyüyen bir sorun olarak göze çarpıyor.
Örneğin, geçtiğimiz 16-17 nisanda meydana gelen güçlü fırtınalar, Çin'in sekizde birini harabeye çevirerek, başkent Pekin'e 330 bin ton toz yağdırdı ve Kore ve Japonya'ya kadar ulaştı.
Kaynak : Gezegenimiz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder