31.05.2006

ABD'yi Yeni Kasırgalar Vuracak!


Katrina Kasırgası’nın vurduğu ABD’nin New Orleans kentinde yeniden yapılanma çalışmaları devam ederken, bilim adamları Katrina benzeri bir kasırganın yeniden ABD’yi vurabileceği uyarısında bulunuyor. Zira sıcak bir yaz, kasırgaların da habercisi.
Katrina Kasırgası’ndan sonra New Orleans’da yaşanan dram, akıllardan gitmiyor. Meksika Körfezi’ndeki şehir geçen yılın Ağustos ayında sular altında kaldığında, bütün dünya yaşanan çaresizliğe tanık olmuştu. Şehrin beşte dördü sular altında kalmıştı ve New Orleans’ın bazı bölgelerinde suyun yüksekliği 4 metreyi buluyordu.

Aradan geçen sürece yeniden yapılanma bir hayli yol alındı, ancak bugün bile New Orleans’ın bazı mahalleleri metruk bir halde. Bazılarıysa “bu kenti yeniden inşa etmeye değecek mi?” diye soruyor. Yakında tekrar zaten bir felaket olmayacak mı? Yoksa Teksas ve Louisiana’daki sahil kentleri derin bir nefes alabilecekler mi? Yüzyılın kasırgasını geride mi bıraktık?

İstatistikler ne diyor?

Bu tür sorular Florida’daki Talahasse Üniveristesi araştırmacılarını da meşgul ediyor. Bu araştırmacılardan biri olan Profesör James Elsner, insanların aynı felaketin iki kez olmayacağını düşündüğünü belirterek, bu tür kanıların yanlış olduğunu belirtiyor.

İstatiksel analizler, Katrina’nın yüzyılın kasırgası olmadığını gösterirken, Profesör Elsner, “Değerlendirmelerimiz Katrina gibi kasırgaların hiç de seyrek olmadığını gösterdi. İstatistiksel olarak aslında kısa zaman aralıklarıyla gerçekleştikleri dahi söylenebilir. Bu süre 9 ila 15 yıl arasıdır” diyor.

Sıcak yaz kasırgaları getiriyor

Profesör Elsner, bu istatistikleri ABD’nin Atlantik sahil şeridinden elde etmiş ve bir sonraki kasırganın New Orleans’ı tekrar vurması olasılığı düşük. ABD’nin Meksika Körfezi’nde 20 yıl arayla büyük kasırgaların gerçekleştiği söylenebilir. Bu da yüzyılın kasırgası tanımlamasının yanlışlığını ortaya koyuyor.

Elsner bu konuda şunları söylüyor: “Bu başka birşey. Kasırgaların sıcak geçen yazlarda, soğuk geçen yazlara göre daha sık çıktığını gösteriyor. Dünyanın giderek ısındığı düşünüldüğünde bu da Katrina gibi kasırgaların daha sık aralıklarla ortaya çıkacağı anlamına geliyor.”

Araştırmacıların bu konuda farklı görüşleri de olsa, ABD’nin sahil kesiminde oturanların gelecekte yeni kasırgalara hazırlanması gerekiyor. NASA’nın da yardımıyla uydu ve uçaklar aracılığıyla kasırgaların önceden tahmin edilmesinde ilerlemeler sağlanıyor.

Kaynak : DW.WORLD.DE Volker Mrasek'in haberi

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...