28.05.2006

Endonezya'da Felaketler Durmuyor!!!


2004'teki deprem ve tsunami felaketinin ardından "Ateş Çemberi" denilen bölgede felaketler durmuyor. Yanardağ Patlamasının ardından depremle sarsıldı.Global Disaster'ın arşivlerinde Endonezya'daki felaketlerin izi takip edilebilir.
Kemal Mete

Endonezya'nın Java adasında Cumartesi günü meydana gelen ve en az 4 bin 900 kişinin ölümüne neden olan depremin ardından onbinlerce depremzede ikinci bir geceyi daha sokakta geçirdi.
Şiddetli yağış nedeniyle bazı depremzedeler evlerinin enkazına sığınmaya çalıştı.

Halen enkaz altında binlerce cesedin olduğu sanılıyor; ancak arama kurtarma ekipleri, enkaz altında canlı bulma ihtimallerinin artık çok düşük olmasından endişe ediyor.

Deprem sonucu 200 bin kişinin yaralandığı ve yine 200 bin kişinin evsiz kaldığı belirtilen Yogyakarta bölgesinde yardım çalışmalarının hız kazandığı ifade ediliyor.

Cumartesi sabahı meydana gelen 6,3 şiddetindeki deprem Yogyakarta kentinde binaların tamamen çökmesine yol açmıştı.

Yetkililer, 4.983 kişinin öldüğünün tespit edildiğini söylerken; diğer bazı kaynaklara göre ölü sayısı 5.100'ü aşmış durumda.

Bölgede yardım ve kurtarma operasyonu hız kazanırken, Birleşmiş Milletler'e bağlı yardım örgütleri bugün Cenevre'de acil bir toplantı düzenleyecek.

Bunlar arasında, Unicef, Dünya Gıda Programı, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kızıl Haç var.

Dünya Gıda Programı'nın öncülüğünde bir Birleşmiş Millerler ekibi Java'da afet bölgesinde çalışmalara başlamış durumda.

Dünya Gıda Programı, deprem bölgesinde acil gıda torbalarını dağıtmaya başlarken; Uluslararsı Kızıl Haç da iki bin çadır sağladı.

Sekiz bin ilave çadırın da yolda olduğu belirtiliyor.

Unicef ise bölgeye su tankları sevkediyor.

Cenevre'de bulunan BBC muhabiri, Asya'daki tsunami felaketi ve Pakistan'daki büyük depremin uluslararası yardım örgütlerinin imkanlarını zorladığını; şimdi yetkililerin Java'nın ihtiyacı için ellerinden ne gelebileceğinin hesabını yaptığını söylüyor
BBC TURKISH

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...