10.05.2006

Küresel Isınma Akdenize Sel Getirecek



Küresel ısınmanın Avrupa’daki etkilerini araştıran bilim insanları, Kuzey Avrupa’nın karlar altında kalacağını, Akdeniz Havzası’nın ise sel baskınlarına maruz kalacağını öngörüyor.

LONDRA - Küresel ısınmanın bu yüzyılın sonlarında yaratacağı iklim değişikliklerini araştıran uzmanlar, yağmur rejimi, sıcaklıklar ve diğer iklim faktörleriyle bir modelleme oluşturuldu.




Akdeniz Havzası’nda yaz aylarında genel bir kuraklık yaşanacak, ancak yaz aylarında zamansız yağmurlar çoğalacak.

Avrupa’nın kuzeyinde ise kar yağışı artacak, sıcaklıklar bugüne göre düşüş gösterecek. Kuzey Amerika’nın doğu kıyıları da benzer şekilde soğuyacak, kar yağışı sıklaşacak. Araştırmanın tam metni Geophysical Research Letters dergisinde yayımlandı.
::::::::::::
KÜRESEL ISINMA AKDENİZİ VURACAK
Uluslararası bir araştırma, 21`inci yüzyılda Avrupa kıtasında küresel ısınmadan en olumsuz etkilenecek bölgelerin Akdeniz havzası ve Alpler olduğunu belirledi.

Avrupa`daki 16 araştırma enstitüsünün çalışmasıyla hazırlanan ve `Science` dergisinde yayımlanan raporda, küresel ısınmanın bugünden 2080`e kadar Avrupa`da çevre ve topluma yapacağı etki incelendi.

Rapora göre Avrupa`daki tüm bölgeler arasında, küresel ısınmadan en çok etkilenecek bölge Akdeniz havzası olacak. Isınma sonucunda, tahminlere göre bölgede şu etkiler yaşanacak:

Hava sıcaklıklarının artması ve yağışların azalması kuraklığın ortaya çıkmasına yol açacak. Kuraklık nedeniyle orman yangınları çıkacak ve tarım alanlarının büyük bir bölümü kaybolacak. Akdeniz halklarının yüzde 14-38`i su sıkıntısı çekilen bölgelerde yaşamını sürdürecek.

Avrupa ısınıyor
Araştırmaya göre, küresel ısınma, Alpler`deki kar tabakasını da olumsuz etkileyecek. Alpler`de bugün 1,300 metre rakımda kar tabakası bulunurken, bu yükseklik gelecekte 1,500-1,700 metreye kadar çıkacak.

Bu durumda kayak yapılabilecek alanlar azalacak ve Avrupa`da ortalama hava sıcaklıkları 2080`e kadar 2.1 ile 4.4 derece artacak.
(CnnTürk)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...