22.09.2007

Yavaş yavaş deliriyoruz!

WHO'nun iki yıllık araştırma sonuçlarını içeren Dünya Akıl Sağlığı Raporu yayımlandı. Rapora göre, dünyada yetişkin ya da çocuk her beş kişiden biri yardım gerektiren akıl hastalığı ya da psikolojik sorunlarla karşı karşıya

AA - İZMİR - Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) iki yıllık araştırmalarının sonuçlarını içeren Dünya Akıl Sağlığı Raporu, insanlığın durumunun vahametini ortaya koydu! Rapora göre, dünyada yetişkin ya da çocuk her beş kişiden biri, yardım almasını gerektiren akıl hastalığı ya da psikolojik sorunlarla karşı karşıya.

'Yeteneklerinin farkında olan bireylerin, yaşamın normal stresleriyle baş edebilmesi, üretken olması ve içinde bulunduğu topluma katkıda bulunması' olarak tanımlanan akıl ve ruh sağlığındaki sorunlar, en gelişmiş toplumlarda bile hâlâ tabu olmayı sürdürüyor; önyargılar bireyleri tedavi yollarını aramak yerine, sorunları olabildiğince saklamaya itiyor.

Sorunlar 14'ten önce ortaya çıkıyor

Akıl hastalarının birçok ülkede çok ciddi insan hakları ihlallerine maruz kaldığına dikkat çekilen raporda, kalabalık hastanelerin ya da kliniklerin yerini daha küçük merkezlere bırakması, hastanelerdeki psikiyatri bölümlerinin yatak sayısının artırılması öneriliyor.
Sorunların yarısından fazlası 14 yaş öncesinde ortaya çıkıyor. Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu tür rahatsızlıklara çok sınırlı bütçe ayrılırken, orta gelirli ülkelerde 4 milyon çocuğa bir çocuk psikiyatrı düşüyor.

Depresyon, Brezilya'daki hastalık nedenleri arasında birinci, dünya genelindeyse yedinci. Dünyada her yıl yüzde 86'sı orta ve düşük gelir grubuna dahil ülkelerde yaşayan 800 bin kişi intihar ediyor. Akıl ve ruh sağlığına ilişkin sorunlar, intiharın en belirgin nedeni.

Dünya genelinde fiziksel olmayan rahatsızlıklardan ötürü acil servislere başvurular son 10 yılda yüzde 6'dan yüzde 11'e yükseldi. Ruh sağlığındaki dengesizlikler, tedavi edilebilir ya da edilemez birçok hastalığa, kişinin kendi isteğiyle ya da farkında olmadan kendisine fiziksel zarar vermesine neden oluyor.

Önyargılar tedavi sürecini etkiliyor

Kişinin başka hastalıkları da ruh ve akıl sağlığına olumsuz etki edebiliyor. Akıl hastalıklarına ve ruhsal sorunlara ilişkin önyargılarsa, hâlâ dünyanın birçok ülkesinde insanların tedaviye başlamalarına ya engel oluyor ya da tedaviyi ciddi ölçüde geciktiriyor ve alınacak sonucu etkiliyor. Genel kanının aksine, eğitim düzeyi yüksek kişilerde ve kentsel alanlarda bu rahatsızlıklara önyargı daha yüksek.

Dünya genelinde psikiyatri hastalarına yönelik insan hakları ihlallerinin başında fiziksel şiddet, ayrımcılık, temel ihtiyaçların ve mahremiyetin görmezden gelinmesi bulunuyor. Ruh sağlığı alanında donanımlı personel, son derece adaletsiz dağılıyor. Yüksek gelirli ülkelerde kişi başına düşen psikiyatr sayısı, az gelişmiş ülkelerin 200 katına ulaşıyor.

WHO'dan acil önlem önerileri

WHO'nun acil önlem önerileri arasında kamu sağlığı gündemine ruh sağlığının dahil edilmesi, tedavi masrafları için fon sağlanması, ruh sağlığı merkezlerinin mevcut durumunun düzeltilmesi, kişinin temel kontrollerine ruh sağlığının dahil edilmesi, kamunun bu alanda aktif bir lider konum üstlenmesi yer alıyor.

WHO, özellikle orta ve düşük gelir grubuna dahil ülkelerde hükümet, ruh sağlığı personeli, hasta ve hasta yakınlarını temsil eden kuruluşların, akıl sağlığı hizmetlerinin artırılması için birlikte çalışmalarını öneriyor.

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...