19.09.2007

Endonezya felaketi bekliyor

Endonezya'da son günlerde art arda meydana gelen şiddetli depremlere karşın, bölgedeki sismik hareketlerin önde gelen uzmanlara göre, en büyük deprem henüz olmadı.

ABD'deki Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden Kerry Sieh, ''Ardışık depremlerin, en büyük depreme yol açması ciddi bir olasılık'' dedi.

Sieh, ''bu büyük depremin 30 saniye içerisinde mi, 30 yıl içerisinde mi olacağını hiç kimse bilemez. Ancak sezgilerim bana, geç kalmayacağını söylüyor'' dedi.

Bölgede hafta içinde meydana gelen 8,4 büyüklüğündeki depremi, 7,8 ve 7,1 büyüklüğündeki depremler de dahil çok sayıda artçı şok izledi.

Jeologlar, bölgedeki devasa depremlerin tümünün, Menawai adasının bulunduğu kıta parçasının kıyısında meydana geldiğine dikkat çekiyorlar.

1833'de burada meydana gelen çok şiddetli bir depremin, fay hattına daha fazla gerilim yüklediği savunuluyor.

Sieh, bu durumu, ''bir köpek tarafından kışkırtılmış bir atın tepkisine'' benzetiyor ve ortaya çıkacak depremin hayal bile edilemeyeceğini öne sürüyor.

Endonezya sık sık depremlerle sarsılan bir ülke.

Ülke, tektonik levhaların hareket halinde olduğu Büyük Okyanus'ta "Ateş halkası" olarak bilinen bölgede bulunuyor.

2004 yılının sonlarında yine Endonezya'da meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunami sonunda en az 130 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Aynı deprem ve tsunaminin etkili olduğu Sri Lanka, Hindistan ve Tayland'daki kayıplarla birlikte ölü sayısı 200 bini bulmuştu.

[BBCTürkçe]

1 yorum:

Adsız dedi ki...

İnternette araştırdığıma göre deprem beklenen yer 1833 yılında deprem olan Padong bölgesindeki 1100 millik kısım.
Şili'de olan 9.5 büyüklüğündeki deprem yaklaşık 1600 kilometrelik bir fay hattını kırmıştı. 1100 milde aşağı yukarı bu boyutlarda oluyor. Yani deprem 9.3 - 9.7 bandında gerçekleşecek görünüyor.

Ama asıl riski depremin olacağı yer tam olarak Toba yanardağına paralel durumda. Ve bu boyuttaki bir deprem süpervolkanı tetikleyebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...