20.09.2007

Afrika'daki seller, La Nina'nın sonucu

Afrika’daki sellerin “La Nina” hava hareketinin sonucu olabileceği belirtildi.

CENEVRE - Dünya Meteoroloji Örgütü’nden Ömer Beddur, “La Nina” ve Batı Afrika’daki seller arasında çok yakın bağlantılar tespit ettiklerini belirterek, Sudan’dan Senegal’e uzanan bölgede yağışlı dönemin geçmesinin zaten olası olduğunu söyledi.

Afrika hükümetlerinin mayısta yaz boyunca aşırı yağış ihtimaline karşı uyarıldığını belirten örgütün meteoroloji uzmanı Beddur, yağış döneminin ortalamalardan biraz daha geç başladığını, ancak Batı Afrika’da özellikle ağustos ve eylül aylarının çok yağışlı geçtiğini ifade etti.

Dünya Gıda Programı, Afrika’da aşırı yağışların neden olduğu sel felaketinden en az 1,5 milyon kişinin etkilendiğini, bunun bölgedeki son yılların en kötü sel felaketi olduğunu açıklamıştı.

Yardım örgütleri ve hükümet kaynaklarının verdiği bilgiye göre başta Sudan, Gana ve Nijerya’da olmak üzere Afrika’daki sellerde temmuz ayından bu yana 270’ten fazla kişi yaşamını yitirdi.

“El Nino” (Küçük oğlan) Büyük Okyanusun tropikal orta ve doğu bölümünde özellikle de Güney Amerika kıyıları boyunca, düzgün olmayan aralıklarla her 3 ile 7 yılda bir görülen, okyanus yüzey sularının aşırı ısınmasıyla ve üzerindeki havayı ısıtmasıyla ortaya çıkan bir okyanus-atmosfer olayı. “La Nina” (Küçük Kız) ise El Nino’nun tam tersi. Büyük Okyanusta ılık su toplanmaya başlayınca, çoğunlukla buralarda kuraklık baş göstermeye başlıyor, Güney Amerika’nın kuzey bölümünde sellere, Kuzey Amerika’nın kuzeyinde ılıman ve yağışlı yazlara, Amerika Birleşik Devletleri’nin güneydoğusunda ise yine kuraklığa neden oluyor.

[NTVMSNBC]


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...