9.09.2007

Çin ve ABD küresel ısınma konusunda ilk kez uzlaştı

Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (APEC) yıllık zirvesi için Avustralya'nın Sydney kentinde biraraya gelen liderler küresel ısınmanın nedeni olarak gösterilen sera etkisi yaratan gazların salımını azaltma, enerjinin verimli kullanılması ve orman arazilerinin arttırılması konusunda uzlaşmaya vardılar.

Toplantıya, aralarında Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Japonya ve Çin'in de bulunduğu 21 ülke katılıyordu.

Görüşmelerde küresel ticaret ve bölgesel güvenlik konularında da kapsamlı görüş alışverişi yapıldı.

Katılımcılar Sydney Deklarasyonu olarak adlandırılan bir sözleşmeyi de imzaladılar.

APEC, dünyanın karbon salımı en yüksek 10 ülkesinden altısını biraraya getiriyor. Bunların içinde Çin ve Amerika Birleşik Devletleri yerküreyi en çok kirleten ülkeler olarak değerlendiriliyor.

APEC toplantılarının genel gündemi ticaret ve ekonomik gelişme olsa da bu yıl, artan endişeler ışığında, küresel ısınma toplantı gündeminin başlıca maddesi haline geldi.

Toplantı sonunda imzalanan Sydney Deklarasyonu, karbon salımının önce yavaşlatılması, sonra durdurulması ardından da etkilerinin geri çevrilmesi yolunda ülkelerin niyet ve kararlılığını ortaya koyan bir belge.

Bu çerçevede, toplantıya katılan liderler, ekonomik büyümeyi bir birim arttırmak için gerek duyulan enerjiyi tanımlayan 'enerji yoğunluğunu' geliştirme kararında olduklarını açıkladılar. Belirlenen hedef, 2030 yılına kadar bu yoğunluğu yüzde 25'e çıkarmak.

Deklarasyon, gelecek 15 yıl içinde, bölgeedeki ormanlık alanların geliştirilmesini ve 20 milyon hektara çıkarılmasını da amaçlıyor.

Küresel ısınmanın nedenlerinden birisi olarak gösterilen sera etkisi yaratan gazların azaltılması konusunda Çin ve Amerika Birleşik Devletleri ilk kez bir uzlaşmaya varmış durumda.

Ancak Sydney Deklarasyonu, bağlayıcı bir belge olmaktan çok ülkeleri teşvik edici bir özelliğe sahip. Bu nedenle de çevre koruma örgütleri ve kampanyacılar tarafından eleştirilerle karşılaştı.

Deklarasyonu açıklayan Avustralya Başbakanı John Howard, bu yıl içinde Bali'de yapılacak olan ve Kyoto Protokolü'nün deavmı niteliğindeki bir anlaşma arayışında olan, Birleşmii Milletler toplantısı öncesinde bu belgenin uluslararası bir uzlaşma sağlayacağını belirtti.

[BBC Türkçe]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...