22.09.2007

İngiltere'nin 17 bin nükleer bombalık plütonyumu var

İngiliz Kraliyet Bilimler Akademisi, ülkede 100 ton, yani 17 bin nükleer bomba üretmeye yetecek kadar plütonyum stoğu bulunduğunu duyurdu.

Söz konusu plütonyum daha çok, ülkedeki nükleer santrallerde yakıt olarak kullanılan uranyumun yeniden işlenmesiyle elde ediliyor.

Kraliyet Akademisi'nin raporunda, bu plütonyumun terör grupları tarafından nükleer silah olarak kullanılabileceği belirtilerek, stoğun uzun vadeli kullanımı ya da depolanması konusunda strateji geliştirilmesi çağrısında bulunuldu.

Hükümet, plütonyum stoklarının saldırı olasılığına karşı korunmakta olduğunu söylüyor.

Raporda dokuz yıl önce de benzer bir uyarı yapılmasına karşın, bu süre içinde hiçbir adım atılmadığı ve plütonyum stoğunun iki katına çıktığı belirtildi.

Rapor çalışma grubuna başkanlık eden Prof. Geoffrey Boulton, "Dünyada nükleer silahların yayılır ve terör tehdidi artarken, bizim elimizdeki stoklar da büyüyor. Nagasaki'yi yerle bir eden bombada altı kilodan biraz fazla plütonyum kullanıldı. Bizde bu miktarın binlerce katı var. Bu stoğun tehlikeli ellere geçmesini önlemek için adım atmalıyız" dedi.

Boulton, toz plütonyumun, atmosfere kolay karışmasını engellemek için küçük tabletler halinde saklanabileceğini söyledi.

Prof. Boulton başka bir seçeneğin de, bu maddeyi ele geçirebilecek kişilerin işini zorlaştırmak için plütonyumun radyoaktivitesini artırmak olduğunu belirtti; bunun en ideal yolu da plütonyumu yakmaktır" diye konuştu.

Geoffrey Boulton, hükümetin yeni nesil nükleer santraller inşa edilmesine karar vermesi halinde, bu plütonyumun reaktörlerde kullanılabileceğini kaydetti.

[BBCTürkçe]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...