21.09.2007

En çevreci kentler listesi

Readers Digest dergisinin en çevreci ülkeler klasmanında, çevre koruma ve halkının refahına düşkün Finlandiya, İzlanda ve Norveç en “yeşil” ülkelerin başında yer alırken, Türkiye, ancak 70. sırada yer bulabildi.

ANKARA - Dünyaca ünlü Readers Digest dergisinin bugün yayımlanan uluslararası baskılarında yer alan “yeşil” ülkeler listesi, hava kalitesi, su, biyoçeşitlilik veya sera etkisine yol açan gaz salımı gibi çevre ölçütlerinin yanı sıra GSMH, eğitim ve işsizlik oranı ile halkın mutluluk seviyesi gibi kriterler de göz önüne alınarak hazırlandı.
Haberin devamı

Liste hazırlanırken, BM tarafından geliştirilen İnsani Kalkınma Endeksi’nin yanı sıra Amerikan Yale ve Columbia üniversiteleri ile Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan 2005 kalkınma endekslerine de dikkat edildi.

Dergi ayrıca, çevre açısından en yaşanabilir kentler sıralamasında, yerel veriler ile atıklar, geri dönüşüm, elektrik fiyatı, partikül kirliliği, yeşil alanlar ve toplu taşıma verilerini değerlendiren Uluslararası Toplu Taşıma Birliği’nden gelen rakamları temel aldı.

72 şehrin bulunduğu en yeşil kentler listesinde, Stockholm ve Oslo ilk iki sırayı aldı, Münih ve Paris bunları izledi.

Türkiye’nin Ekvador ile Ürdün arasında 70. sırada yer bulabildiği en yeşil ülkeler klasmanında, Avrupa 8 ülkeyle ilk 10 arasında yer aldı. Avustralya 8, Uruguay 9. sırada yer bulurken, Almanya 21, İngiltere 25. oldu. ABD, 23. sırada yer aldı.

72. sıradaki Cezayir, Afrika’dan en iyi yeri alırken, Çad, Burkina Faso, Sierra Leone ve Nijer’in arkasında Etiyopya son sıraya yerleşti.

Derginin sıralamasına göre en çevreci ilk 10 ülke:

  1. Finlandiya
  2. İzlanda
  3. Norveç
  4. İsveç
  5. Avusturya
  6. İsviçre
  7. İrlanda
  8. Avustralya
  9. Uruguay
  10. Danimarka

En çevreci ve yaşanabilir kentler listesinin ilk 10’u:

  1. Stockholm, İsveç
  2. Oslo, Norveç
  3. Münih, Almanya
  4. Paris, Fransa
  5. Frankfurt, Almanya
  6. Stuttgart, Almanya
  7. Lyon, Fransa
  8. Düsseldorf, Almanya
  9. Nantes, Fransa
  10. Kopenhag, Danimarka
[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...