22.09.2007

Kuş cenneti cehenneme dönecekti

Ulubat Gölü kıyısındaki sazlıklarda çıkan yangın, 50 farklı türün bulunduğu Kuş Cenneti’ne sıçramadan söndürüldü ama alevlerin arasında kalan çok sayıda yılan, kuş ve kamlumbağa öldü.

BURSA - Bursa’nın Karacabey ilçesi yakınlarında bulunan Uluabat Gölü kıyısındaki sazlıklarda çıkan yangının 50 farklı türde bin kuşu bünyesinde barındıran kuş cennetine sıçramadan, son anda söndürüldü.

Bundan 33 yıl önce turist olarak gittiği Uluabat Gölü’ne aşık olan, burada satın aldığı 20 dönümlük araziyi kuş cennetine çeviren Mustafa Bilgiç, hayatını adayarak oluşturduğu cennetin, bölgedeki çobanların yol açtığı yangınla neredeyse yok olacağını söyledi.

Cennetin hemen yanında sazlık ve ağaçlarla kaplı alanda çıkan ve rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyen yangının itfaiye ekiplerinin yoğun çabaları sonucu söndürüldüğünü ifade eden Bilgiç, alevlerin arasında kalan çok sayıda yılan, kuş ve kaplumbağanın öldüğünü belirtti.

Bilgiç, Uluabat Gölü’nün göçmen kuşların konakladıkları ve barındıkları bir yer olduğunu söyleyerek, “Gölle ilgilenen yok. Ben 32 yıldır avcılarla, çobanlarla uğraşarak, burayı korumaya çalışıyorum. Bölgedeki koyun ve inek sahipleri ile bazı vatandaşlar, göl civarındaki sazlık alanı 2-3 yılda bir kasıtlı olarak yakarlar. Devamlı bunlarla mücadele ediyorum. Kuş cennetini oluşturmaktaki asıl amacım, doğa harikası Uluabat Gölü’nü korumaktı. Ancak çıkan yangınlar, bölgedeki bitki örtüsünü ve hayvanları yok ediyor. Yetkililerden buraya sahip çıkmalarını, korumalarını istiyorum. Yıllardır harcadığım emek bir anda yok olacaktı. Yangın benim arazime sıçramadı, ama çok sayıda ağaç ve hayvan yok oldu. Doğanın bir dengesi var, bu denge bozulduğu anda her şey altüst olur” diye konuştu.

Bölgede Çarşamba günü çıkan yangında yaklaşık 30 hektarlık alan zarar görmüş, jandarma ekipleri olayla ilgili soruşturma başlatmıştı.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...