19.09.2007

Milyonlarca kişi ölebilir

Önde gelen bir iklim değişimi uzmanı, gelecek yüzyılın ortalarına dek milyonlarca, hatta on milyonlarca kişinin ölebileceği uyarısında bulundu.

BM'nin Hükümetlerarası İklim Değişimi Paneli'nden Profesör Martin Parry, bu ölümlerin iklim değişiminden kaynaklanacak sel, açlık ve kuraklık felaketleriyle meydana geleceğini söyledi.

Profesör Martin Parry, BBC'ye verdiği mülakatta dünyada ortalama sıcaklık artışını 2 dereceyle sınırlandırmak isteyen AB'nin başarı şansının çok düşük olduğunu belirtti.

Profesör Parry'ye göre atmosferde uzun süredir varolan karbon gazları yüzünden dünyanın ısınmaya devam etmesi kaçınılmaz.

BM uzmanına göre bu hedefe ulaşılsa bile, 2 derecelik bir artışın doğa üzerinde çok ciddi etkileri olacak.

Parry'nin başkanı olduğu BM panelinin 2 numaralı çalışma grubu, bugün bin sayfalık raporlarını Londra'da tanıttı.

Raporda Afrika, Asya'daki büyük delta ovaları ve Kuzey Kutbu'nun iklim değişiminden en büyük zararı görecek bölgeler olduğu vurgulanıyor.

'Kyoto yok gibi'

BM uzmanına göre dünyada karbon gazı salımı, Kyoto Anlaşması sanki hiç yapılmamış gibi sürüyor.

İklim değişimi konusundaki tahminlerin henüz tam olarak kesin olmadığını kabul eden uzman, yine de dünyanın kitlesel ölümlere doğru gittiğini söyleyebileceğimiz görüşünde.

Buna göre 2050 ya da en geç 2080'e dek yaşanacak sel, açlık ve kuraklık felaketlerinde en büyük darbeyi en yoksullar alacak.

Martin Parry'ye göre bu dönemde canlıların dörtte biri ila üçte biri yok olabilir.

Parry hükümetlere, insanların felaketlere hazırlanmalarına yardım edecek planları hemen yapmaya başlamaları çağrısında bulundu.

[BBCTürkçe]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...