23.09.2007

20 günlük suyun gerçek faturası

İstanbul'a Rezve Deresi'nden su getirilmesi için düğmeye basıldı. Çevreciler 'İstanbul'un 20 günlük suyu için 117 hektar ağaç kesilecek. Nadide bir orman çökecek' diyor

İSTANBUL - Kurak yazı 'sular kesilecek' korkusuyla geçiren İstanbul, gözünü Istrancaların da ötesine dikti. Kente Kırklareli'nin İğneada beldesinden su getirmek için yaklaşık iki aydır çalışan İSKİ, incelemelerini tamamladı. Rezve Deresi'nden aldıkları suyu pompalarla
İstanbul'a yönlendirmeyi hedefleyen İSKİ, güzergâhı ve kesilecek ağaçları belirledi.

İstanbul'a 20 gün yetecek su için 117 hektar 'longoz' (subasar) ormanının kesileceğini söyleyen çevreciler öfkeli. İSKİ'yse, güzergâhın yüzde 85'i için ağaç kesimi gerekmediğini, kesilen ağaçların yerine de üç katı kadar ağaç dikileceğini savunuyor.

Büyük bir hızla büyüyen İstanbul 1990'larda Istrancaların suyunu kullanmaya başladı. Bir zamanlar Karadeniz'e akan Kazandere ve Papuçdere'nin suyu, tünel ve pompalarla İstanbul'a akıtıldı. Ancak yedi yıl sonunda dereler kurudu, İSKİ yeni kaynak için gözünü Kırklareli'ndeki Rezve Deresi'ne çevirdi. İSKİ ekipleri, Rezve Deresi'nden alınacak suyun pompalarla boşaltılacağı Bulanık Dere yol güzergâhıyla kesilecek olan ağaçların yerlerini belirledi.

İSKİ'nin yapacağı bu çalışmayla İstanbul'a sadece 20 günlük su sağlayacağını iddia eden Ekosistemi Koruma Derneği Başkanı Orhan Uyanık öfkeli: "Proje 47 kilometre uzunluğunda ve 25 metre genişliğinde ormanı tamamen yok edecek. Ayrıca Rezve'nin suyundan beslenen longoz ormanında yaşayan 46 tür memelinin de yaşamına son verecek. 20 günlük su için bunca katliam yapılamaz."

Tabanı suyla kaplı longoz ormanları tüm dünyada en nadide ekosistemler arasında yer alıyor. Uyanık, "Longozların bir damla suya bile ihtiyacı var. Bu suların önü kesilirse, denizden tuzlu su, karaya deşarj olur, longoz çöker. Bu dereler, longozlara doğal perdeleme yapıyor. Eğer dere kurursa binlerce dönüm orman alan, 544 tür bitki, 310 tür böcek, 258 tür balık, dev su samuru da dahil 46 tür memeli, 194 tür kuş ve 11 tür sürüngenin yaşama alanı yok olur" dedi.

İSKİ: Üç kat ağaç dikilecek

Radikal'in ulaştığı İSKİ yetkilileriyse proje için kesilecek orman miktarının anlatıldığı kadar olmayacağını, çünkü boru hattı için mevcut orman yolunun kullanılacağını söyledi.

Kesilecek ağaçların yerine üç katı ağaçlandırma yapılacağını belirten İSKİ yetkilisi, projeyle orman yangınlarına karşı müdahale imkânı olacağını savunuyor. (dha, Radikal)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...