8.09.2007

Kutup ayıları 2050'den sonra sadece kitaplarda



Buz denizlerinde fok avlayarak yaşayan kutup ayıları, küresel ısınmanın buzları eritmesi yüzünden sıkıntıda. Rapor 2050'de üçte iki nüfusun tükeneceğini söylüyor

WASHINGTON - Kutup ayıları, küresel ısınmadan dolayı 'nesli tükenmekte olan hayvanlar' sınıfına girebilir. ABD'de yapılan bir araştırma, küresel ısınma nedeniyle eriyen buzulların tahmin edilen hızda erimeyi sürdürmesi halinde, 2050'de kutup ayılarının üçte ikisinin yok olacağını ortaya koydu. Kutup ayıları yaşamlarını buz denizlerinde fok avlayarak sürdürüyor. Ancak araştırmaya göre 30 yıl içinde, avlandıkları buz denizlerinin yüzde 42'si küresel ısınmaya kurban gidebilir.

Daha kötüsü de mümkün

Kutup ayıları için bundan daha kötü bir senaryo daha var. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu (USGS) hazırladığı raporda, Kuzey Kutbu'ndaki buzulların bilgisayarda oluşturulan tahmini modellerden çok daha hızlı erimesi durumunda, kutup ayılarının tahmin edilenden de fazla tehlike altında olacağını belirtiyor.

USGS Direktörü Mark Myers, söz konusu bulguların, ABD'li ve Kanadalı uzmanların yaptığı yeni araştırmalar ışığında, altı ayda elde edildiğini ifade etti. Raporun hazırlanma nedeniyse kutup ayılarının nesli tükenmekte olan canlılar listesine alınıp alınmayacağına karar vermek.

Karar, 2008'in Ocak ayında belli olacak. ABD Balık ve Yaban Hayatı Hizmetleri, 2007'nin Ocak ayında, kutup ayılarının avlanmak için buzul alanlarına ihtiyaç duyduklarını, küresel ısınma kaynaklı erime yüzünden sıkıntı yaşayan bu hayvanların da Nesli Tükenmekte Olan Türler Yasası'ndaki listeye eklenmesi gerektiğini açıklamıştı. (ap, aa)

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...