29.09.2007

İsyanda bayrak öğrencilere geçti

Birmanya'da safran isyanına demir yumruğunu indiren cunta, sokaklarda nefes aldırmıyor. Asker ve polis beş manastırı ablukaya alıp keşişleri sokaklardan men ederken isyan bayrağını öğrenciler devraldı. Cunta, halkın dünyaya sesini duyurmasını engellemek için internet ve telefonları kesti

RANGUN - Birmanya'da (Myanmar) cunta iktidarına karşı ayaklanan Budist keşişlerin başını çektiği safran devrimi iki günde en az 14 kurban verirken, dün asker ve polislerin demir yumruğunu konuşturduğu eski başkent Rangun'da (Yangon) yine isyan vardı. Önceki gün en az dokuz kişinin öldüğü olayların ardından güvenlik güçleri iki haftadır göstericilerin toplandığı Shewadagon ile Sule dahil beş manastırı ablukaya alıp giriş-çıkışı yasakladı. Rangun ile ikinci büyük kent Mandalay'a giden anayollar kapatılırken, yollara barikatlar kuruldu. Ancak sabah saatlerinde sadece güvenlik güçlerinin kol gezdiği sokaklara göstericilerin dönmesi fazla gecikmedi. Yaklaşık 10 bin kişi Sule tapınağı yakınında toplanıp cuntaya meydan okudu. Keşişlerin manastırlarda kapalı kalması sebebiyle 'isyan bayrağını' genç öğrenciler devralırken, polis eylemcileri coplayıp göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. Görgü tanıkları, askerlerin manastırlara girip onlarca keşişi döverek gözaltına aldığını anlatırken, bir öğrenci, "Keşişler görevini yaptı, artık eylemi biz sürdürmeliyiz" dedi. Mandalay'da ise binlerce genç, motorlarıyla barikatları aşmaya çalışırken, polis üzerlerine plastik mermiyle ateş açtı.

Safran öfkesi ülke dışına taştı
Cunta, sokağa polis sevk etmekle kalmayıp internet erişimini de kapattı. Halkın çektiği fotoğraf ve videolarla yazdıkları yazıların dünyaya yayılmasını engellemek için internet kafeler kapatıldı. Cep ve sabit telefon hatları kesilirken, bazı özel gazetelerin yayını durduruldu. Cuntanın devrimi şiddetle bastırmasına karşı öfke, ülke dışına da taştı. Avustralya, Malezya, Tayland, Endonezya ve Filipinler'de keşişlere destek gösterileri yapıldı. Canberra'daki Birmanya elçiliği'nde toplanan 100 gösterici, oturma eylemi yapıp Çin elçiliğine yürüdü. Kuala Lumpur'da 2 bin kadar Birmanyalı öğrenci ve göçmen, 'Keşişler ve halkı öldürmeye son' pankartlarıyla cuntaya destek çıkan Rusya ve Çin elçiliklerine yürüyüp 'Demokrasi istiyoruz' sloganı attı. Cakarta'da 'Birmanya'daki kanı' temsilen kırmızı giyen 50 dışişleri yetkilisi, keşişler için saygı duruşunda bulundu. Tayland'da 300 eylemci, 'cunta dostu Çin'deki Olimpiyatları protesto' çağrısı yaptı. BM İnsan Hakları Komisyonu, durumu ele almak için acil toplanma kararı alırken, durumu ABD Başkanı George W. Bush ve Çin lideri Wen Cibao'yla görüşen Britanya Başbakanı Gordon Brown, 'ölü sayısının açıklanandan çok olduğuna inandıklarını' söyledi. (bbc, afp, aa)

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...