25.09.2007

BM’de ‘karbon salınımı’ çağrısı

Birleşmiş Milletler 62’nci Genel Kurul toplantıları iklim değişikliği konusunda bugüne kadar yapılan en üst düzey zirveyle başladı. Zirvede BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, gelişmiş ülkelerden karbon salınımlarını azaltmalarını istedi.

NEW YORK - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, BM’de düzenlenen ve 140’dan fazla ülkenin temsilcisinin katıldığı “İklim Değişikliği Üst Düzey Zirvesi”ni başlattı. Moon, sanayileşmiş ülkelerin liderlerine karbon salımlarını azaltmaları çağrısı yaptı.

Küresel düzeyde eyleme geçmenin önemini vurgulayan Moon, gelişmekte olan ülkelerin de ekonomik büyümelerini tehlikeye atmadan bu konuda adım atması gerektiğini belirtti.

Genel Sekreter, ayrıca aralık ayında Bali’de düzenlenecek BM İklim Zirvesine destek istedi. Bu yılki toplantıların gündeminde “iklim değişikliği’nin yanısıra; Darfur, Irak, Afganistan, Irtadoğu ve Kosova konuları yer alıyor.

Öte yandan, ABD Başkanı George Bush, perşembe ve cuma günleri, küresel ısınmada en fazla payı bulunan, başka bir ifadeyle en fazla karbon salımı yapan 16 ülkenin liderlerini bir araya getirecek.

KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ YAŞAMAYA BAŞLADIK BİLE
Birleşmiş Milletler’in bu çabaları boşuna değil. Zira bilimadamları küresel ısınmanın etkilerinin düşünülenden çok daha erken hissedileceğini ve artık dünyanın bununla yaşamayı öğrenmesi gerektiğini söylüyor.

Hazırlanan yeni bir rapora göre, sıcaklıklar artacak, ani hava değişimleri daha sık görülecek, su sıkıntısı yaşanacak ve tarımda verim düşecek.

Eğer sıcaklık artışı 1,5 ila 2,5 dereceyi geçerse bitkilerle canlı türlerinin yüzde 30’u yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

İklim değişiklerinin esas bedelini Afrika ve Kuzey Kutbu’nu yanısıra Fiji gibi adalar ve Asya’daki nehirlerler ödeyecek. Bu iklimsel değişikliklerden en çok etkileneceklerse yaşlılarla yoksullar olacak.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...