19.12.2006

Güneş fırtınaları uyduları bozdu


Güneş’te meydana gelen fırtınadan saçılan manyetizma, Dünya yörüngesindeki uyduları ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nu olumsuz etkiledi
Güneş fırtınalarının uydu sinyallerini kestiği belirlendi. Bunun üzerine uzmanlar birçok uydunun bazı sistemlerini devre dışı bıraktı. Güneş fırtınaları dünyadaki manyetik alanları bozabiliyor ve uydu iletişimi ve cep telefonu ağlarını olumsuz etkiliyor, hatta uzaydaki astronotlara da zarar veriyor. Örneğin, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yön ve koordinatları belirleyen 4 büyük jiroskop bulunuyor, Güneş fırtınalarının bu cihazları olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.
NASA uzmanları, Güneş fırtınalarının Dünya atmosferinin üst kısımlarında ani bir yoğunlaşmaya neden olduğunu açıkladı. UUİ’nin yazılımları bu değişimleri hesaba katmaları için güncellendi. İstasyonda bulunan astronotlar da Güneş fırtınaları zamanı, özel korumalı bölmelerde uyuyor.
ÇİN VE ESA DA ETKİLENDİ
Bazı ESA uydularının güç üretiminde sorun yaşadığı, bazı cihazlarınınsa devre dışı kaldığı belirtildi. Örneğin yeryüzünde okyanuslar, dağ zirveleri ve okyanusları gözlemleyen Envisat uydusundaki cihazlar zarar görmemeleri için kapatıldı. Çin de kısa dalga radyo iletişiminde sorunlar yaşıyor.
Güneş’ten gelen manyetik fırtınanın saçtığı atomik parçacıkların Dünya’ya ulaşması halinde Kuzey Kutbu’na yakın bölgelerde Kuzel Işıkları oluşuyor.
Ntvmsnbc
Global Disaster Şubat 2006 Arşivi : Güneşteki Anormal Solar Aktivite Haberi için TIKLA

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...