8.12.2006

Planktonlar Yeryüzünden Siliniyor


Bilim dünyası küresel ısınmanın okyanuslarda besin zincirinin en alt üyesi ve yeryüzündeki fotosentezin yarısından sorumlu olan planktonları yok edebileceğini gösteren uydu verilerini konuşuyor.
Uydu gözlemleri, yüzeydeki deniz suyunun ısınmanın tabandaki mikrobiyolojik yaşam formları olan besin zincirinin en alt katmanı plantonları öldürdüğünü kanıtlıyor. Bilim insanları son 10 yılda planktonların biyokütlesinde düşüş tespit etti. Bilim insanları 2000 yılından bu yana artan sıcaklıklarla birlikte okyanusların da ısındığını, deniz sularının katmanlaşarak ayrıştığını ve plankton üretkenliğinde düşüş yaşandığını uydu görüntüleriyle kanıtladı. Buna göre plankton fotosentezinde her yıl 190 milyon ton karbon’luk bir düşüş gözlemlendi.
PLANKTONLAR KÜRESEL ISINMA KURBANI
Planktonların fotosentez için ışığa ihtiyacı var, bu nedenle yüzeye yakın durmaları gerekiyor. Ancak, denizin sıcak ve soğuk katmanları arasında ciddi besin farkı oluşuyor, zira soğuk katman besin değeri açısından çok daha zengin. Dolayısıyla planktonlar ışık için yüzeye gelirken, besinlerden mahrum kalıyor.
KÜRESEL ISINMANIN KISIR DÖNGÜSÜ
İşin kötüsü küresel ısınmanın yarattığı kısır döngü, zira karbondioksit miktarı arttıkça yerküre ısınıyor, bu planktonların sayısını azaltıyor. Azalan plankton sayısıyla yaptıkları fotosentez azalıyor ve atmosferde daha çok karbon dioksit kalıyor.
Araştırmayı yürüten Oregon Eyalet Üniversitesi uzmanı Michael Behrenfeld, sonuçları “Küresel ısınmanın okyanuslardaki görünmez etkisi” olarak niteliyor. Behrenfeld araştırma sonuçlarını şöyle özetliyor: “Planktonlar fotosentez yapabilmek için, deniz suyunda Güneş ışığını gören en üst katmana hapsolmuş durumdalar, bu özellikleri onları küresel sıcaklık değişimlerine son derece hassas hale getiriyor. Araştırma son 10 yılı kapsıyor, ancak durumun ciddiyetini ortaya koymak için çok daha geniş bir zaman diliminde gözleme yapmak gerekecek.”
Warmed-up oceans reduce key food link

Study lead author Michael Behrenfeld, a biological oceanographer at Oregon State University, said Wednesday that the recent dramatic drop in phytoplankton production in much of the world's oceans is a "sneak peak of how ocean biology" will respond later in the century with global warming.
"Everything else up the food web is going to be impacted," said oceanographer Scott Doney of the Woods Hole Oceanographic Institute. He was not involved in the study.
"What's worrisome is that small changes that happen in the bottom of the food web can have dramatic changes to certain species at higher spots on the food chain," Doney said.
This is yet another recent scientific study with real-time data showing the much predicted harmful effects of global warming are not just coming, but in some cases are already here and can be tallied scientifically, researchers said.
A satellite commissioned by NASA tracked water temperature and the production of phytoplankton from 1997 to 2006, finding that for most of the world's oceans when one went up the other went down and vice versa, Behrenfeld said.
As water temperatures increased from 1999 to 2004, the crop of phytoplankton dropped significantly, about 200 million tons a year. On average about 50 billion tons of phytoplankton are produced yearly, Behrenfeld said.
During that time, some ocean regions, especially around the equator in the Pacific, saw as much as a 50 percent drop in phytoplankton production, he said.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...