28.12.2006

Akdeniz'de büyük tsunami bekleniyor


Bilim adamları, 21’inci yüzyılda Akdeniz bölgesinde özellikle de Yunanistan civarında büyük bir tsunami olacağını tahmin ediyor.
Akdeniz'deki en ölümcül tsunami 1908 yılında Sicilya'nın Messina kentini vurmuştu.
60 bin kişinin ölümüne neden olan depremin tetiklediği tsunamide bin 500 kişi hayatını kaybetmişti.

İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Avrupa Birinci Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı’nda, Akdeniz'de yaklaşık her 136 yılda bir büyük bir tsunami olduğu belirtildi.
Son büyük tsunaminin Ege denizinin güneyinde 1956 yılında olduğu, dört kişinin öldüğü felakette gemilerin ve kıyıların zarar gördüğü hatırlatıldı.
Atina Jeodinamik Kurumu’ndan bilim adamı Gerassimos Papadopulos, Akdeniz'de son 50 yılda artan turizm faaliyeti ve turistik tesisler nedeniyle olası tsunaminin sonuçlarının ağır olabileceğini söyledi.
"Birkaç dakikada kıyıları vurabilir"
Akdeniz'deki tsunaminin, havzasının doğal yapısı nedeniyle, 2004 yılının sonunda Pasifik Okyanusu'nda 220 binden fazla insanın ölümüne neden olan tsunami kadar güçlü olmayacağı ve denizin tamamında etkili olmayacağı da belirtildi.
Papadopulos, Yunanistan ve İtalya yakınlarında çıkacak bir tsunaminin çok hızlı hareket edeceği ve birkaç dakika içinde kıyıları vurabileceği uyarısında da bulunarak, insanlar ve mülkler için riskin gözardı edilemeyeceğini, kıyılarda yaşayanların tsunami tehlikesi altında olduğu konusunda şüphe bulunmadığını ifade etti.
Papadopulos, küresel istatistiklere göre dünyadaki tsunamilerin yüzde 10'unun kaynağının Akdeniz olduğunu hatırlattı.
Akdeniz'e erken uyarı sistemi
BM, Asya ve Afrika'da tsunami erken uyarı sistemi için yaptığı çalışmaların bir benzerini Akdeniz'de başlatırken, AB'nin de gelecek ay Akdeniz bölgesinde olası tsunami kaynaklarının haritasının çıkarılması için 3.5 milyon euroluk bir projeyi başlatacağı bildirildi.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...