12.12.2006

Kuzey Kutbu İçin Tehlike Sinyalleri


ABD'de bir araya gelen bilimadamları, Kuzey Kutbu'nun hızla eridiğine ilişkin yeni ve endişe verici kanıtlar ortaya koydular.
San Fransisco'daki Amerikan Jeo-fizik Birliği toplantısında sunulan verilere göre, yıl boyu erimeyen buzullar da 2040 yılından itibaren yok olmaya yüz tutmuş görünüyor.
Bilimadamları, son verilere bakarak, Kuzey Kutbu'ndaki koşulların, erimeyi daha da hızlandıracak sınıra dayandığını söylüyorlar.
Son yıllarda Kuzey Kutbu'ndaki buzulların hızla inceldiğine ilişkin haberler, bugüne dek pek çok defa, "yakında dönüşü olmayan bir yola gireceğimiz" yolunda uyarılarla gündeme geldi.
Bilimadamlarıysa, bu toplantıda sunulan iki yeni veriye bakarak, Kuzey Kutbu'ndaki erimenin dayandığı sınırın, gözle görülür bir hal aldığına, daha da emin olmuş görünüyor.
Bunun yanı sıra, Kuzey Kutbu'nun böyle giderse, önümüzdeki yıllardaki görünümün nasıl olacağına ilişkin tahminler geliştiren bilgisayar programı ise yıl boyu erimeyen buzulların 2040'tan itibaren yok olacağını gösteriyor.

Bazı bilimadamlarına göre, bu, çok iyimser bir tahmin.

Colorado Üniversitesi'nden Kuzey Kutbu uzmanı Mark Serreze, "2030 yılı civarında buzul tabakasının hızla yok olduğuna tanık olacağımızı tahmin ediyorum. Gaz salımları sonucu oluşan sera etkisinin olduğu yerde doğal değişkenlik de vardır ve her zaman da var olacaktır" dedi.
BBC Turkish
Arctic sea ice 'faces rapid melt'

The Arctic may be close to a tipping point that sees all-year-round ice disappear very rapidly in the next few decades, US scientists have warned.
The latest data presented at the American Geophysical Union Fall Meeting suggests the ice is no longer showing a robust recovery from the summer melt.
Last month, the sea that was frozen covered an area that was two million sq km less than the historical average.
"That's an area the size of Alaska," said leading ice expert Mark Serreze.
"We're no longer recovering well in autumn anymore. The ice pack may now be starting to get preconditioned, perhaps to show very rapid losses in the near future," the University of Colorado researcher added.
The sea ice reached its minimum extent this year on 14 September, making 2006 the fourth lowest on record in 29 years of satellite record-keeping and just shy of the all time minimum of 2005.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...