28.12.2006

Denizlerde Korku Veren Çekilmeler


Marmara Denizi'nin iki yakasında bulunan Silivri ve Erdek sahillerinde deniz suyu 30 ila 80 metre kadar çekildi. Yetkililerin de kafası karışık biri doğal derken diğeri değil diyor.
Silivri Belediyesi yetkilileri, denizin bu aylarda çekildiğini ve anormal bir durum olmadığını kaydetti.
Denizdeki çekilmenin bir hafta önce başladığı belirtildi. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Halil İbrahim Sır, çekilmenin depremle bir ilgisi bulunmadığını kaydetti. Sır, "Mevsimsel oynamalar, su seviyesindeki değişiklikler, Karadeniz'den gelen akımın düşmesi deniz suyunda çekilmeye neden olabilir." diye konuştu. Silivri halkı bu boyuttaki bir deniz çekilmesine ilk kez rastladıklarını söylerken, Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Ahmet Nuri Tarkan "Denizdeki su hareketlerini yalnızca bir nedene bağlamak genellikle doğru gözükmemektedir. Suların çekilmesine neden olabilecek faktörler arasında; dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesinden kaynaklanan saptırıcı coriolis kuvveti, atmosferik basıncı, sürekli ve sert esen rüzgarları, deniz suyunun sıcaklığı ve tuzluluğun neden olduğu değişimleri sayabiliriz." dedi.
ERDEK'TE DE DENİZ SUYU 30 METRE ÇEKİLDİ
Balıkesir'in Erdek İlçesi'nde deniz suyunun çekilmesiyle yaklaşık 2 kilometrelik sahil bandında kum adacıkları oluştu.
Erdek'in Düzler Beldesi'nde yazlık evlerin bulunduğu sahilde deniz suyu sabah saatlerinde yaklaşık 30 metre geri çekildi. Düzler Beldesi'nden Erdek'teki askeri kamplara kadar uzanan yaklaşık 2 kilometrelik sahil bandında denizin çekilmesi sebebiyle denizin içinde adacıklar oluştu. Deniz kıyısına demirlenen kayıklar karaya otururken, denizin içindeki midye ve istiridyeler de kum üzerinde kaldı. Kış olduğu için vatandaşların bulunmadığı sahil bandı boyunca denizin bazı bölgelerde daha fazla geri çekildiği ve denizin ortasında kum adacıkları oluştuğu gözlendi. Denizin çekilmesiyle Kyzikos Antik Kenti döneminden kalan taştan yapılmış Papaz İskelesi'nin kalıntıları da ortaya çıktı.
Aynı bölgede Eylül ayında ise daha kısa bir alanda deniz geri çekilmiş ve bölgede tatil yapan vatandaşlar arasından deprem söylentisi çıkmıştı.
Aktif Haber

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...