16.12.2006

Bushman kazandı.

"Bugün, biz Bushmanlar için en mutlu gün. Çok uzun zamandır ağlıyorduk, fakat bugün mutluluk ile ağlıyoruz. En sonunda özgür kaldık. Tahliyeler insanlarım için çok ama çok acılıydı. Umarım şimdi toprağımıza, evimize gidebiliriz."

Botswana tarihinin en pahalı ve en uzun davası, Bushmanların lehine sona erdi.

-----
Botswana'nın ortasında yer alan Kalahari Çölünde 5,000 Gana, Gwi ve Tsila Bushmanlarının geleneksel bölgelerini, ve bağımlı oldukları av hayvanlarını korumak için oluşturulan Orta Kalahari Av Koruma Arazisinde 1980lerin başında elmas bulunmuştu.

Kısa bir süre sonra, devlet bakanları orada yaşayan Bushmanlara, topraklarında elmas bulunduğunu ve bu yüzden yaşadıkları topraklarını terk etmek zorunda olacaklarını söylemek için araziye gitmişti.

1997, 2002 ve 2005'teki üç büyük tahliyede, tüm Bushmanlar topraklarından kavuldular ve arazinin dışındaki sığınma kamplarında yaşamaya zorlandılar. Nadiren avlanabiliyor, ve avlanırken tutuklanıyorlar ve dövülüyorlardı. Devletin dağıttığı yiyeceklere bağımlı kılındılar. Şuan da bir çoğu alkolizm, can sıkıntısı, depresyon, ve AIDS gibi hastalıkların pençesinde.

Sevindirici haber 13 Aralık günü geldi. Botswana Yüksek Mahkemesi, devletin Bushmanları tahliyesinin "kanunsuz ve anayasaya aykırı" olduğunu, ve Bushmanların Orta Kalahari Av Koruma Arazisi içersinde yer alan topraklarında yaşamaya hakları olduğunu açıkladı.

Mahkeme, ayrıca Bushmanların arazide avlanmaya ve yiyecek toplamaya haklarının da olduğunu, ve araziye girmek için izin almak zorunda olmadıkları kararını verdi.

Bushmanlar artık atalarının topraklarına, eşsiz topluluklarına ve yaşam tarzlarına geri dönebilecekler.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...